”Am aprobat Legea bugetului de stat pe 2021. Am aprobat Legea plafoanelor, a unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal - bugetar pentru 2021, Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2021. Bineînţeles, acestea sunt însoţite de Strategia fiscal - bugetară pe 2021 - 2023 şi Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anul 2022 şi 2024. Toate acestea vor fi făcute publice, ele au fost în transparenţă decizională. Varianta aprobată va fi făcută publică în momentul când bugetul va merge în Parlament pentru dezbatere şi aprobare”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.
Prim-ministrul a precizat că în dezbaterea din şedinţa de Guvern ”nu au fost modificări importante”.
”Deficitul rămâne acelaşi. Din bugetul general consolidat, cheltuielile totale sunt de 397.515 milioane de lei şi cheltuielile de personal 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat, cheltuielile totale sunt de 223.702 milioane de lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane de lei”, a spus Cîţu.
El a adăugat că ”deficitul bugetului general consolidat, sau soldul bugetului general consolidat, este de 80.000 milioane de lei”.
”Aşa cum am spus, în şedinţa de Guvern au fost câteva modificări - transferuri de la unele capitole, de exemplu din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanţarea unor proiecte de investiţii care erau incluse în anumite anexe. În rest, nu au fost schimbate. Bugetul rămâne în parametrii iniţiali şi merge la Parlament pentru dezbatere.
Bugetul Ministerului Sănătății a fost mai mare de la început. Astăzi au fost alocate câteva fonduri din Fondul de Rezervă. Și la Ministerul Transporturilor a fost suplimentat.
Suma totală modificată este în jur de 200-300 de milioane pentru mai multe obiective care au fost finanțate din Fondul de Rezervă, pentru proiecte importante pentru comunități, care ajută la dezvoltarea lor”, a declarat Premierul. Șeful Guvernului a adăugat că au fost alocați bani pentru ”spitale, studii de fezabilitate, un aeroport și mai multe proiecte.”
Cîțu a precizat că Bugetul va ajunge în Parlament în acest weekend, urmând ca Birourile permanente reunite să anunțe calendarul dezbaterilor. ”Depinde de Birourile reunite care va fi calendarul. Eu sper ca bugetul să fie aprobat cât mai repede”, a adăugat Premierul.
Bugetul de stat se stabileste la venituri in suma de 174.128,3 milioane lei, iar la cheltuieli in suma de 326.381,4 milioane lei credite de angajament si in suma de 261.478,0 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei, conform proiectului de lege privind bugetul de stat pe acest an.
Joi, Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta privind unele măsuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Ulterior sedintei de la Palatul Victoria, premierul Florin Citu a spus ca adoptarea acestei OUG era necesara pentru a putea fi aprobat bugetul de stat pe 2021.
Proiect de ordonanta de urgenta adoptat de catre Executiv prevede ca, incepand cu anul 2022, valoarea punctului de pensie este majorata cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.
De asemenea, "studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, in varsta de pana la 26 de ani, beneficiaza de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local in comun, transportul intern auto, cu metroul, precum si pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a si naval, pe tot parcursul anului calendaristic".
De asemenea, "in cazul personalului militar, politistilor, functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalului civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, decontarea sumelor reprezentand servicii turistice cuvenita in anul 2020 se poate efectua si pentru serviciile prestate in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021 de orice structura de primire turistica aflata pe teritoriul Romaniei, in limita valorica a diferentei dintre limita valorica prevazuta pentru anul 2020 si cuantumul decontat efectiv personalului pentru serviciile prestate acestuia in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020", conform sursei citate.
In plus, potrivit proiectului de OUG, "prin exceptie de la prevederile art. 66 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se autorizeaza universitatile ca, pentru creditele bugetare din sold la finantarea de baza, pentru sumele ramase neconsumate si reportate din anii precedenti la obiectivele de investitii noi, precum si pentru sumele ramase necheltuite din investitii finalizate, sa le redistribuie pentru obiective de investitii noi, pentru obiective de investitii in continuare, precum si alte cheltuieli de natura investitiilor. Sumele ramase in sold pentru facilitati transport studenti pot fi utilizate in anii urmatori si pentru acordarea de burse pentru studenti".
Proiectul de buget pentru 2021 a fost publicat - 17,4 miliarde lei pentru Sănătate și 28,5 miliarde de lei la Educație - Cum se împart banii
Proiectul de OUG completeaza si ordonanta de urgenta a Guvernului 3/2021 privind unele masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 si stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii: "Unitatile sanitare din cadrul ministerelor si institutiilor cu retele sanitare proprii din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala pot organiza centre de vaccinare impotriva COVID-19 care functioneaza in interiorul acestora sau in unitati militare, in conditiile prevazute in Strategia de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1031/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
Finantarea centrelor organizate suplimentar peste numarul aprobat prin Strategia de vaccinare impotriva COVID - 19 in Romania, se asigura de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor si institutiilor cu retele sanitare proprii din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala".
De asemenea, pentru personalul ministerelor si institutiilor din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala trimis in misiune permanenta in strainatate, cheltuielile privind testarea si, dupa caz, vaccinarea acestuia pe teritoriul statului unde executa misiunea se suporta din bugetele institutiilor trimitatoare.
Pentru reducerea cheltuielilor, proiectul de buget prevede :
1. Cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie /indemnizaţiilor de încadrare lunară pentru bugetari, precum și indemnizațiile aferente funcțiilor de demnitate publică, rămân ÎNGHEȚATE la nivelul din decembrie 2020;
2. Valoarea punctului de pensie este înghețată la nivelul din 2020;
3. Valoarea sporurilor, indemnizaţiilor, icompensaţiilor și primelor din sistemul de stat rămâne neschimbată față de decembrie 2020;
4. Nu se acordă indemnizaţia de vacanţă;
5. Orele suplimentare se compensează numai cu timp liber. Pentru polițiști și militari se acordă drepturi salariale dacă lucrează în zilele de sărbători legale;
6. Studenții beneficiază de compensarea cu doar 50% a cheltuielilor de transport intern feroviar.
Pe ansamblu, cheltuielile statului cu pensiile și salariile au o pondere de 22% din PIB, din care asigurări sociale (pensii și alocații): 142,9 miliarde de lei (creștere până la 12,8% din PIB), iar salariile bugetarilor ajung la 109,5 miliarde de lei (scădere la 9,8% din PIB). Pentru comparație, volumul investițiilor prevăzute în proiectul de buget ajunge abia la 61 de miliarde de lei.