”La Realitatea TV suntem într-un pericol cvasimortal de a nu mai putea funcționa. Mizele noastre nu au fost potrivite pentru cei care ne-au purtat de grijă. Suntem într-o mare problemă în care nu mai putem să ne achităm dările, contractele de chirie, de utilități. Presa a ajuns în acest stadiu. Realitatea este prima amenințată, în condițiile în care oamenii ne aplaudă, dar nu au ce face, pentru că trebuie să plătească abonamentul la TVR, pe noi nu au cum să ne ajute.
Un sistem diabolic din România face ca măsurătorile de audiență în baza cărora se câștigă venituri din publicitate să fie pervertit; nimeni să nu facă nimic de atâția ani. Audiențele din timpul zilei se măsoară doar la domiciliu. Oamenii ne urmăresc nu doar în case, ci și pe Internet, la radio, la birou sau în localuri publice unde nu se măsoară. Suntem într-un pericol mortal să trebuiască să închidem entitatea și să nu mai putem să ne onorăm costurile din motive care nu țin de calitatea emisiei, ci de sistemul din România care nu se înrgijește de mass-media sau de opinia corectă”, a anunțat Gușă.
În România au dus-o bine în ultima vreme televiziunile care au făcut frăție cu puterea, dar Realitatea TV a fost o televiziune antiguvernamentală mereu, a mai precizat consultantul politic, explicând că ”guvernele din ultimii ani au batjocorit românii și datoria Realitatea TV a fost mereu să critice guvernul. N-am fost ca alte televiziuni să putem să beneficiem de fonduri care să ne dea posibilitatea să trăim a la long. Am trăit natural și au acționat acolo unde am putut să trăim natural. Realitatea e în pericol iminent să nu mai poată emite. Nu mai există fondurile potrivite și nici prietenii noștri, care spun că ne sunt prieteni, nu mai pot să facă aceste eforturi legale pentru a ne ajuta ca să ducem mai departe un demers dezinteresat”. Realitatea a fost ”moștenită” în urma unor datorii mari, fiind perdanta unor jocuri de afaceri care au dus-o în situația de insolvență, a mai completat acesta.
Presa din România nu a fost organizată corespunzâtor de la început, consideră consultantul politic. ”Chiar și când Clubul Român de Presă se vedea puternic, cu Tatulici, Roșca Stănescu, Cristian Tudor Popescu... nici ei nu au avut motiv și atitudine de a dezvolta sau consolida. Mai mult sau mai puțin erau oameni perfect șantajabili de către vechiul sistem, foști colaboratori ai Securității, vulnerabili în fața unei tentații personale de înavuțire, oameni care nu au dorit niciodată să dezvolte un sistem, ci să-l administreze în interes propriu, iar de la ei până la mogulizarea presei nu a mai fost decât un pas. Când au venit mogulii, răul s-a produs. Sistemul, odată cu venirea lui Băsescu, s-a speriat de posibilitatea ca acești oameni, mogulii presei, să pervertească opinia publică. Adulții ăși fac școala de viață uitându-se la TV, deci e ceva foarte important pentru națiune. Sistemul lui Băsescu, fiind speriat de Voiculescu, Vântu, sau Patriciu nu a găsit altă soluție decât să distrugă Clubul Român de Presă. S-a acționat cu satârul asupra unui domeniu foarte important care putea să negocieze inclusiv aceste măsurători de audiență care să aducă televiziunile și radiourile într-o zonă de profit economic”, a explicat acesta.
Presa va exista, dar în absența capitalului interesat sau înfricoșat va fi o presă extrem de permeabilă pentru ideile altora aplicabile în România, care vor fi idei de profit, este de părere Gușă. ”Hai să nu ne gândim că George Soros sau alte companii multinaționale ar investi în presa românească cu gândul de a face bine românilor. Capitalul național existent într-o țară vrea să facă bine pe termen lung atât lui, cât și cetățenilor care-l deservesc. Capitalul multinațional vine, suge și trimite afară. Nu putem decât să acceptăm că foarte mulți dintre colegii din presă sunt niște flașnete uzate care nu fac altceva decât să intimideze o atitudine constructiv-naționalistă, în sensul bun, compatibilizantă cu restul trendurilor din Europa”, a continuat consultantul politic.
”Acoperitul din presă are un rol de siguranță fuzibiă și e necesar să existe”
Acoperiții din presă au un rol bine stabilit, subliniază Gușă. ”Sunt o specie care nu iese la suprafață; ei au fost folosiți ca unealtă pentru a domoli avântul acelor moguli - care erau la fel de nocivi, pentru că nu urmăreau interesul cetățeanului, ci propriul interes și pentru asta plăteau foarte bine niște oameni sau îi obligau să aibă o anumită tendință editorială, una care nu urmărea agenda reală a cetățeanului. Atunci sistemul a inventat acoperiții din presă. Rolul acoperitului din presă, oriunde în lume, este de siguranță fuzibiă, pentru ca atunci când se întâmplă lucruri împotriva intereselor statului într-o entitate media, el să poată să declanșeze o ruptură pentru ca acele lucruri să nu se întâmple. Nu după interesul unor vremelnici. Acoperitul din presă este necesar să existe, pentru că nu știi când se defectează un patron, nu ltii câțnd interesul lui nu mai e cel al statului. (...) Am ajuns într-un punct în care nu cunosc entitate media care să se poată finanța corespunzător și să deservească interesul audienței, fie în TV, fie pe Internet, sau în presa scrisă. Asta s-a întâmplat pentru că toată lumea a avut interese personale. Când s-a dărâmat solidaritatea națională în România, apropos de Soros, a fost principalul său interes, atunci s-a dărâmat și solidaritarea de grupuri profesionale”, a mai precizat consultantul politic.
Cozmin Gușă a dezvăluit că a discutat cu Dacian Cioloș și i-a sugerat să întărească transparența instiutuțională prin consolidarea mass-media, însă acest lucru nu s-a întâmplat. ”Am privit cu mare speranță apariția lui Cioloș ca prim-ministru, cu Vasile Dîncu secundându-l. I-am sugerat lui Cioloș că un lucru foarte important pentru el, ca premier tehnocrat, ar fi să întărească transparența instiutuțională prin consolidarea mass-media. I-am spus să se uite cu atențșie la felul în care operatorii de cablu își fac veniturile pe barba Realitatea TV, Antena 3, România TV, B1TV și care nu plătesc nimic acestor televiziuni, dar încasează bani de la români în baza interesului românului de a fi informat; în contrapartidă cu alte televiziuni care îl taxează pe cablist și care pentru audiență de zeci de ori mai mică iau bani fără să-i merite, pentru că televiziunile de știri fac ceva pentru români și nu primesc nimic, iar celelalte, care sunt opționale și care vorbesc despre natură, mediu etc. primesc bani de la români. Asta a fost o cerință a mea... să vadă cum poate să consolideze televiziunile și site-urile de știri care sunt responsabile în baza audienței și a lucrurilor pe care acestea le fac, luând de la cel care face sute de milioane de euro pe an și dând în partea cealaltă și în paralel să se uite la banii cheltuiți aiurea, apropos de televiziunea națională și de radioul național”, a declarat Cozmin Gușă, adăugând că ”marea dezamăgire legată Dacian Cioloș este că nu a făcut nimic... nici măcar acest lucru al consolidării mass-media și al libertății de exprimare - fiecare televiziune de știri reprezentăm o anumită categorie din societate care se simte bine uitându-se la noi -. Nu l-a interesat această latură care e latura ce a declanșat fenomenul #Colectiv, în urma căruia Cioloș și Tudorache au venit la putere. Din limuzinele în care ei circulă astăzi și se uită superior la români au venit în urma unor procese de mediatizare corectă care s-au făcut la Realitatea TV”.
”În acest Guvern își fac loc oameni care conduc Oil Terminal. Un domn care conduce Oil Terminal de la Constanța, consilier al lui Gorghiu, consilier al lui Bogdan Olteanu și alte 10 indemnizații pe care le ia, 12 în total, e în guvernul de tehnocrați. Un om care să ia 12 indemnizații ar trebui să fie genial, ar trebui să fie curtat de toți ca să meargă să vorbească să ia 12 indemnizații pe lună, dar n-a auzit nimeni de el”, a mai precizat Gușă.