”Când mergeam la trageri cu un pistol, în armată, fie se bloca, fie era decalibrat și trăgea pe lângă țintă. Așa s-a întâmplat și cu ministrul Tudorel Toader. N-am observat la el vreo preocupare legată de România. Despre ce Românie vorbim? Nu cumva despre una devalizată de corupție în ultimii ani, o Românie care trebuie apărată, despre procurorul căruia trebuie să-i întărim autoritatea? N-am auzit nimic în textul lui Toader”, a afirmat Cozmin Gușă.
În opinia consultantului politic, ministrul Justiției n-a fost, în scandalul DNA, decât un ”amărât de politruc care pupă inelul șefilor politici”, care e interesat de Belina și are un discurs dublu. ”A fost provincial, în sensul peiorativ al cuvântului. Cum să te superi și să spui că nu te interesează bilanțul DNA?!”, subliniază Gușă.
Analizând discursul lui Tudorel Toader, consultantul politic susține că acesta s-a dovedit a fi și neprofesionist și nepregătit.
”A atacat CSM la el acasă, uitând că este instanța supremă de analiză, dezbatere și deciize, care menține credibiitatea Justiției. Lazăr l-a pus la punct foarte direct. S-a dovedit nepregătit. A dovedit asta Kovesi. Rezultatul a fost previzibil tocmai pentru că în CSM se știa că mai sunt oameni responsabili care nu răspund politic. Atitudinea lui Kovesi a fost una pe măsura umilirii profesionale la care Toader a dorit s-o supună”, explică Gușă.
Ministrul a afirmat că Laura Kovesi nu l-a convins, însă nu este cazul ca el să fie convins, punctează consultantul politic.
”Îl interesează să dea bine în fața șefilor politici, ca să-și păstreze avantajele. Că 'Nu sunt aici să vă conving', ce a spus Kovesi, este un răspuns corect. Tudorel Toader putea să fie convins într-o discuție față în față în care să vadă problemele sistemului, să întrebe despre cauzele derapajelor", arată Cozmin Gușă.
Referitor la Comisia privind alegerile prezidențiale din 2009, consultantul politic susține că Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit să meargă la audieri. ”Ea a considerat că este o unealtă această comisie. Erau niște aspecte de natură umană. Un grup de oameni care lucrează împreună, care s-au întâlnit în sufrageria unuia dintre ei care avea și rang politic”, explică Gușă.
Dacă Laura Kovesi este vinovată că nu s-a dus la acea comisie ca să vorbească despre felul relațiilor dintre ea, Coldea și Maior e mult prea puțin și nu ține de activitatea DNA, atrage atenția consultantul politic. ”Cea mai puțin în măsură, dacă ar fi fost vorba de fraudarea alegerilor, ar fi fost ea, pentru că nu avea nicio rețea. Dacă s-ar fi dus la audieri cred că n-ar fi avut nicio problemă, poate alții ar fi avut probleme, din cei din sufragerie”, este de părere Gușă.
Rămân imperfecțiunile din sistemul DNA legate de niste procurori care au făcut excese, atrage atenția consultantul politic.
”A fost încă o încercare nereușită de decredibilizare a DNA. Kovesi ș-a apărat bastionul, dar aceste acțiuni vor continua, pentru că dosarele sunt acolo. S-a finalizat acest episod cu un insucces rușinos, dar tot demersul acesta de știrbire a Justiției sunt convins că va continua”, a conchis Cozmin Gușă.