Documentul arată că încă din luna iunie 2021, agențiile de spionaj rusești au început să se pregătească pentru invazia Ucrainei. Raportul a fost întocmit pe baza unor surse și documente oficiale, iar persoane din cadrul serviciilor de informații ucrainene au contribuit la realizarea lui, furnizând informații obținute prin interceptări și cercetări la fața locului.
Potrivit raportului, citat de Defense Romania, înainte de a declanșa un război pe scară largă, Rusia a încercat să influențeze guvernul de la Kiev pentru a respinge agenda NATO, deoarece urmărea să destabilizeze Ucraina și să faciliteze desfășurarea agresiunii militare. Documentul se concentrează pe rolul serviciilor speciale rusești în pregătirea și punerea în aplicare a agresiunii împotriva Ucrainei.
În vederea atingerii acestui obiectiv, serviciile speciale ale Federației Ruse au angajat "surse operative" în birourile de vârf ale guvernului ucrainean, în partidele politice și în organizațiile publice din Ucraina. Aceste acțiuni au fost coordonate de Serviciul 5 al FSB și de Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (GRU), cu sprijinul unor reprezentanți proeminenți ai fostului regim Ianukovici, cum ar fi politicienii Andri Kliuev, Volodimir Sivkovich, Andri Derkach și alții.
Din două motive, Rusia nu a reușit să provoace o criză internă în Ucraina. În primul rând, agențiile de informații occidentale, împreună cu informațiile privind pregătirea invaziei de către Rusia, i-au informat pe oficialii ucraineni cu privire la planurile Rusiei și executanții direcți ai serviciilor ruse de informații în ceea ce privește planurile de destabilizare a societății ucrainene. În al doilea rând, guvernul Ucrainei nu a făcut concesii Rusiei, care ar putea duce la proteste în masă din partea publicului. Serviciile speciale rusești au recomandat amânarea invaziei până în vara anului 2022, deoarece nu au fost îndeplinite condițiile prealabile necesare, dar Putin nu a ținut cont de acest sfat, ceea ce a fost, în mare parte, motivul pentru care "blitzkrieg-ul rusesc" a eșuat.
Raportul Think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI) subliniază că, deși Rusia a pierdut o parte din rețelele sale HUMINT în Ucraina și a eșuat în planul inițial de destabilizare a țării, agențiile sale de informații continuă să joace un rol important în operațiunile speciale. Acești spioni rusi rămân activi în teren, furnizând în continuare informații valoroase forțelor armate ruse. Acest lucru a avut loc chiar și la mai bine de un an de la începutul invaziei.
"Oricine poate fi un colaborator sau trădător rus - vârsta, sexul sau originea nu contează", a declarat un ofițer ucrainean pentru Foreign Policy în ianuarie 2023. De la începutul războiului, sute de persoane acuzate că sunt colaboratori ai Rusiei au fost reținute de către serviciile ucrainene de informaţii. Regiunile estice ucrainene Donețk și Luhansk, care alcătuiesc împreună Donbasul, au fost scena principală a unor lupte sângeroase, începând cu 2014, între armata ucraineană și separatiștii susținuți de Rusia. Această "amenințare internă" a limitat capacitatea Ucrainei de a pregăti țara pentru războiul din 2022”, se arată în raportul RUSI.