„Mobilizare bună a constructorului român pe șantierul Drumului expres Brăila-Galați (10,76 km)! Lucrările, începute în ianuarie 2022, au ajuns la un stadiu fizic de 78% și au termen de finalizare mai 2024. Pe traseul acestui drum expres se construiește inclusiv Podul peste Siret, al doilea cel mai mare pod hobanat din România după cel de la Agigea (pe ruta Constanța-Mangalia. Podul hobanat va avea o lungime totală de 307 metri cu o deschidere centrală de 130 de metri”, a transmis ministrul Sorin Grindeanu, pe Facebook.
Constructorul român este firma Spedition UMB a cunoscutului om de afaceri Dorinel Umbrărescu din Vrancea, supranumit „Regele asfaltului“.
Ministrul Sorin Grindeanu a spus că circulația se va mai opri, la solicitarea CNAIR, doar atunci când macaralele vor fi demontate.
„Vreau să atrag atenția la un lucru. Am venit în iulie, s-a dat drumul la circulație. Constructorii și-au luat angajamente mărețe că vor da jos macaralele, pe parcursul nopții. Din ce am observat azi cu domnul Tudose, au reușit să dea jos, parțial, prima macara. Vreau să luați decizia să se circule și noaptea (n.r. adresându-se reprezentantului CNAIR). Nu văd motivul pentru care este întreruptă circulația pe timpul nopții, atât tâmp cât aceste macarale nu sunt demontate și date jos. Dacă tot nu dau aceste macarale, atunci să se circule 24 din 24. Când vor fi mobilizați să vină dânșii să ceară la CNAIR , că vor să lucreze și să dea jos aceste macarele. Până atunci 24 din 24”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.
De asemenea, Grindeanu a subliniat în mai multe rânduri că obiectivul nu va fi recepționat până nu vor fi remediate toate probleme la pod. „Neconformitățile nu pun în pericol siguranța traficului, însă doar după ce acestea vor fi înlăturate”, a avertizat Grindeanu.
„Acest pod nu a fost recepționat, iar ce de la CNAIR nu-l vor recepționa până când toate neconformitățile nu vor fi înlăturate. Nu este pusă în pericol nici măcar o secundă siguranța pasagerilor în trafic. Nu există așa ceva. Mi-aș fi dorit să nu existe aceste neconformități, dar pot să vă spun nu este pusă în pericol siguranța pasagerilor. Problemele vor fi înlăturate pe cheltuiala companiei. Repet, siguranța pasagerilor nu este pusă în pericol!”, a spus Grindeanu.
Infiltrații la podul peste Dunăre
Inspecția ministrului la podul peste Dunăre vine în contextul în care au apărut noi probleme la podul suspendat peste Dunăre, care leagă Brăila-Galați de Tulcea, supranumit Golden Gate de România.
Recent, au fost descoperite infiltraţii în structura de rezistenţă subacvatică a podului, la 12 metri adâncime. Fisurile au apărut la blocurile de ancoraj, în locul în care sunt prinse de sol firele care susțin podul. Fiecare bloc are adâncimea de 35 de metri și a fost umplut cu 40.000 de metri cubi de beton, ceea ce înseamnă că poate susține o greutate de 100.000 de tone.
Nu sunt singurele probleme apărute la podul peste Dunăre inaugurat la 6 iulie 2023. În august, au fost găsite peste 400 de şuruburi slăbite şi zone cu asfalt denivelat. În septembrie, podul a intrat în reparații. Constructorul a început decopertarea asfaltului vălurit de pe prima bandă, ducând la restricții de circulație și pe timpul zilei.