Suedeza de 16 ani a devenit reprezentanta luptei împotriva încălzirii globale, unind milioane de susținători ai cauzei sale. Greta Thunberg a petrecut mai multe zile în fața Parlamentului Suedez pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu.
Greta Thunberg a devenit celebră, în luna septembrie a acestui an, după discursul „How dare you?”, susținut în fața liderilor lumii, la summit-ul ONU despre schimbările climatice. Cu lacrimi în ochi, ea le-a reproșat atunci șefilor de stat că îngroapă viitorul noilor generații, prin ignorarea avertismentelor comunității științifice legate de încălzirea globală.
„De peste 30 de ani, știința ne-a arătat negru pe alb. Cum îndrăzniți să ignorați avertismentele și să veniți aici să spuneți că faceți destul când politicile și soluțiile necesare nici măcar nu se întrevăd? Cum îndrăzniți? Mi-ați răpit visurile și copilăria cu vorbe goale. Și totuși, eu mă număr printre norocoși. Oamenii suferă. Oamenii mor, ecosisteme întregi se prăbușesc. Suntem la începutul unei distrugeri în masă și vorbim numai despre bani și fantezia unei eterne creșteri economice. Cum îndrăzniți?!”, a spus Greta Thunburg de la tribuna ONU.
La finalul fiecărui an, conform unei tradiții care se menține de aproape un secol, revista TIME desemnează o persoană (care poate fi și un grup sau o mișcare) apreciată drept cea mai ”influentă” din ultimele 12 luni.
În acest an, Greta Thunberg a fost aleasă dintr-o listă scurtă realizată de editorii TIME care i-a inclus pe Donald Trump, Nancy Pelosi, protestatarii din Hong Kong și ”The Wistleblower” (un ofițer CIA anonim de la care au pornit informațiile legate de scandalul ”Trump-Ucraina” care a dus la procedura de destituire a lui Trump din Congresul American).
Anul trecut, titlul a fost acordat jurnaliștilor persecutați sau uciși pentru articolele lor. În 2018, jurnalistul saudit asasinat Jamal Khashoggi, alături de alţi trei jurnalişti şi de un colectiv de redacţie al unui ziar local american, supranumiţi ”Gardienii adevărului” pentru că şi-au pierdut viaţa sau au avut de suferit din cauza dedicaţiei cu care şi-au făcut meseria au fost distinşi cu același titlu.
În anul 2017, ”Personalitatea Anului” a fost acordată celor care ”au rupt tăcerea” în legătură cu hărțuirile sexuale și au inițiat mișcarea #MeToo prin care femeile au dezvăluit cazurile de agresiune sexuală.
În 2016, „Omul Anului” a fost Donald Trump, după victoria surprinzătoare, obținută, în același an, în alegerile prezidențiale ale SUA. Printre personalitățile controversate care au fost votate de „TIME” drept ”Omul Anului” s-au numărat Adolf Hitler (1938) și Iosif Stalin (1939 și 1942).
Revista „TIME” a acordat pentru prima dată titlul de „Personalitatea Anului” în 1927 lui Charles Lindbergh, prima persoană care a zburat deasupra Oceanului Atlantic, de la New York la Paris.