Dacă se întâmplă să atingi un pieton cu oglinda sau cu aripa mașinii, sub nicio formă nu trebuie să părăsești locul accidentului
"Trebuie să știm că în momentul în care accidentăm oricât de ușor o victimă, suntem obligați să oprim și să ne asigurăm că totul este în regulă, să ne asigurăm că victima a fost într-adevăr în afara oricărui pericol și doar în condițiile în care avem această certitudine, că nu există niciun fel de urmă a vătămării corporale, cu acordul victimei putem să plecăm mai departe”, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru Promotor.
"Există situații (..) în care un cetățean a fost atins de un șofer cu oglinda mașinii și nu a provocat realmente nici măcar o minimă vătămare, s-a soldat ulterior cu deschiderea unui dosar penal în condițiile în care pietonul s-a dus și s-a plâns poliției de incident.
Desigur că sunt situații în care șoferul, dar și pietonul nu pot evalua consecințele accidentului și atunci evident că este normal să ne adresăm poliției să sunăm la serviciul de urgență 112 pentru chemarea la salvării. Evident că lucrul acesta va duce la deschiderea unui dosar penal”, a precizat expertul juridic.
Potrivit Codului Rutier, vătămarea corporală a unei persoane pe drumurile publice înseamnă orice faptă care duce la mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale și ar pune în pericol viața victimei ori care ar produce o infirmitate permanentă, iar aceasta se soldează cu desciderea unui dosar penal.