Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL a anunţat marţi că se va alătura protestelor declanşate de celelalte categorii de salariaţi din sistemul bugetar şi susţine că grefierii au "capacitatea necesară" de a bloca sistemul judiciar.
Sindicaliștii susțin că „pensia grefierilor are componentă contributivă” iar „creșterea vârstei de pensionare condamnă grefierii la moarte sigură”, într-un comunicat de presă publicat marți.
Sindicaliştii grefierilor DICASTERIAL critică postarea prim-ministrului Nicolae Ciucă pe Facebook în legătură cu creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusiv pentru personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti.
„O reacţie fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista şi chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar. Potrivit Constituţiei, puterea judecătorească reprezintă sau reprezenta (se pare) \"una din cele trei puteri ale Statului Român”, anunță sindicatul grefierilor DICASTERIAL.
„Curând, grefierii se vor alătura formelor de proteste deja în derulare, precum și celor ce
urmează a se iniția de celelalte categorii de salariați nemulțumiți de măsurile aparent populiste
și antisociale asumate de actuala guvernare.
Foarte curând, niciun grefier nu va mai răspunde la telefonul personal, după orele de
program, în zilele libere sau de repaus săptămânal, pentru a efectua sute de ore suplimentare
neplătite sau pentru serviciul de permanență la arestări, indiferent că vorbim despre infracțiuni
ușoare, tâlhării sau chiar crime.
Să vedem, atunci, domnule prim-ministru, cum o să invocați din nou importanța muncii
grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar!”, au mai avertizat sindicaliștii de la DICASTERIAL.
Sindicatul mai precizează că, din evidenţele Casei Naţionale de Pensii Publice, numărul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea a fost de 1.724 grefieri la finele anului 2021 şi 1.667 la finele anului 2022.
„Are loc o scădere naturală, prin deces, de la an la an a numărului de grefieri beneficiari ai pensiei de serviciu, respectiv cu 57 persoane în anul 2022 față de anul 2021 și cu 59 persoane față de anul 2020, iar creșterea vârstei de pensionare va echivala cu condamnarea grefierilor la moarte sigură la locul de muncă! Speranța de viață a grefierilor este de 59 de ani, iar în prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală”, arată sindicatul grefierilor DICASTERIAL.
„Curtea Constituțională a României a statuat deja că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicțiilor şi incompatibilităților impuse de lege magistraților, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanțe şi parchete.
Or, modificarea acestui drept poate avea consecințe negative asupra tuturor cetățenilor care ajung să fie justițiabili, calitatea actului de justiție poate avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea “autorității judecătorești” nu poate fi organizată și desfășurată.
Acest proiect de lege va ajunge la controlul de constituționalitate.
O nouă modificare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilității cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu, atât în viața activă, cât și după pensionare”, au precizat sindicaliștii grefierilor DICASTERIAL.