Băncile din Grecia primiseră cereri de retrageri de un miliard de euro, de la populaţie şi firme, pentru ziua de luni.
BCE extinde linia de finanţare de urgenţă pentru a treia oară în mai puţin de o săptămână. Retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la 4,2 miliarde de euro în ultima săptămână.
Dintre acestea, un miliard de euro a fost retras joi şi 1,2 miliarde de euro, vineri.
'Astăzi a avut loc o reuniune a conducerii BCE în care s-a decis majorarea ELA. Consiliul guvernatorilor BCE se va întâlni ori de câte ori va fi necesar pentru a asigura lichiditatea creditorilor eleni', susţin sursele.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat asigurări săptămâna trecută că băncile elene vor beneficia de finanţarea BCE atât timp cât rămân solvabile şi deţin suficiente garanţii. De asemenea, oficialul a afirmat că BCE urmăreşte cu atenţie evoluţiile din sistemul bancar elen, scrie Agerpres.
Banca Centrală Europeană a majorat săptămâna trecută cu 2,9 miliarde de euro finanţarea de urgenţă pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menţinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă.
Duminică, ministrul de stat Alekos Flabouraris a dat asigurări că Banca Centrală Europeană nu va permite un colaps al creditorilor eleni, deoarece s-ar crea un efect de domino, fiind afectate şi alte bănci europene. 'BCE nu va lăsa băncile din Grecia să intre în colaps. Ei ştiu că dacă sistemul bancar elen se prăbuşeşte, va exista un efect de domino', a afirmat oficialul elen la postul de televiziune Mega.
Instituţia de la Frankfurt a majorat finanţarea de urgenţă pentru creditorii eleni ca răspuns la cererea Băncii Greciei, îngrijorată de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice au retras din conturi miliarde de euro. Aceste evoluţii au forţat instituţiile financiare elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.
Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.
După un nou eşec al discuţiilor, joi seara, un summit extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din cele 19 ţări din zona euro, consacrat Greciei, a fost convocat pentru luni seara, la Bruxelles. În lipsa unui acord până la sfârşitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI şi ar putea intra în incapacitate de plată, avertizează experţii.