Enel, cea mai îndatorată companie de utilităţi din Europa, intenţionează să vândă până la sfârşitul lui 2014 active de peste patru miliarde de euro (cinci miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria.
Compania italiană a anunţat în iulie că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România. Analiştii apreciază că vânzarea acţiunilor Endesa va fi mai uşor de realizat decât vânzarea activelor din Slovacia şi România, care au nevoie de aprobarea autorităţilor.
Enel, care deţine o participaţie de 92% în compania spaniolă de utilităţi Endesa, a anunţat că oferta include şi o opţiune de supra-alocare (greenshoe), conform căreia firmele care coordonează acţiunea pot achiziţiona până la 15% din numărul acţiunilor care vor fi plasate.
'Prezentăm acum angajamentele pe care ni le-am asumat în vară privind deblocarea fondurilor în cadrul grupului şi ne concentrăm pe noul model al pieţei energetice din Spania', a afirmat miercuri directorul general al Enel, Francesco Starace. Acesta a adăugat că acţiunile vor fi oferite investitorilor din Spania şi din străinătate.
Coordonatorii plasamentului de acţiuni vor fi Banco Santander, BBVA, Credit Suisse şi JP Morgan.
Marţi, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Enel intenţionează să vândă pe piaţă o participaţie de aproximativ 20%, într-o tranzacţie estimată la până la trei miliarde de dolari (3,76 miliarde de dolari).
Miercuri dimineaţă, acţiunile Enel au urcat la bursa de la Milano cu 1%, la 3,9 euro.
Enel este deţinută în proporţie de 31,2% de statul italian. Prin deţinerea companiei Endesa, Enel are, de asemenea, o poziţie de lider pe piaţa electricităţii din Spania şi America Latină. Compania este prezentă şi în Rusia, Europa Centrală şi de Est.
Guvernul României, care consideră distribuţia energiei un sector strategic, a anunţat recent că este interesat de activele Enel din România, unde compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.