Companiile mari din tehnologie, cu exemple ca Google, Facebook și Amazon, au intrat în atenția guvernelor după ce s-a constatat că își înregistrează profiturile în state cu legislație fiscală extrem de blândă și permisivă.
Un exemplu în acest sens este Irlanda. Deși îți desfășoară activitatea pe aproape tot globul, companiile se înregistrează în paradisuri fiscale sau în țări cu care negociează condiții fiscale extrem de laxe. Astfel, companiile încasează profituri mari și plătesc taxe mici. Țările care le găzduiesc atrag investiții străine grație prezenței unor giganți precum Facebook.
Acum, guvernele dau semne că vor să facă pași în această direcție. Un consens va fi dificil de găsit, mai ales că e vorba de companii americane. Washington consideră că aceste companii sunt luate la țintă în mod nejustificat. Mai ales că o taxare dură este susținută de pilonii Uniunii Europene, Marea Britanie și Franța.
Giganți din domeniul digital ca Facebook sau Google sunt înregistrați în țări precum Irlanda sau Luxembourg, unde beneficiază de tratament fiscal preferențial. Companiile își desfășoară activitatea în întreaga Europă și monetizează de pe urma tuturor utilizatorilor. Dar taxele sunt plătite doar în baza legislației țării care le găzduiește.
G20 a identificat câteva moduri prin care Codul Fiscal ar putea fi armonizat, iar strategia e contruită pe doi piloni. Una dintre idei ar fi ca o companie să plătească taxe în baza legislației din țara unde activează, adică unde își oferă serviciile.
Chiar dacă Facebook și Google, spre exemplu, sunt înregistrate în Irlanda sau Luxembourg, ele ar putea fi obligate să plătească un impozit minim și în care în care sunt prezente. Chiar dacă nu s-ar ajunge la o înțelegere la nivel mondial, fiecare țară ar putea decide să reglementeze după bunul plac activitățile companiilor.