„Este o zonă în care apare activitate la 3-5 ani, apoi dispare. De multe ori sunt cutremure mici, sâcâitoare, care au loc uneori 2-3 pe zi. Nu e ceva care să ridice probleme.
Sunt niște falii de suprafață, dar sunt în zona până în munți. Sunt multe asemenea crăpături care produc cutremure. Mai regăsim și în Banat. Pentru noi, zona principală de pericol este Vrancea. Zone cu potențial seismic mai sunt în Maramureș, în nordul țării“, a spus Gheorghe Mărmureanu, luni, la un post TV.
„Cutremurele din Turcia nu au efecte asupra tectonicii României. Problema cu aceste cutremure din Turcia e că ajung până aproape de Atlantic. Este o falie care pleacă de acolo și se prelungește până în Atlantic“, a mai spus acesta.
Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs, luni după amiază, în România. Potrivit INFP, seismul s-a produs în județul Gorj, în apropierea municipiului Târgu Jiu, la o adâncime de doar 15 km. Seismul a fost urmat de o replică de 3 și de alta de 2,4 Richter. Ulterior, a urmat o a treia replică, de 3,2 grade. Prima mișcare seismică s-a simțit în câteva orașe importante.