Germania va elimina până la sfârșitul acestei săptămâni prevederile legale privind purtarea obligatorie a măștii în călătoriile cu avionul. Schimbarea va fi aplicată atât în zborurile interne, cât și cele internaționale. În acest moment, doar Spania mai cere folosirea măștii de protecție la bordul avioanelor.
Agenția pentru Siguranța Aviație a Uniunii Europene (EASA) și centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat că începând din 16 mai 2022 renunță la obligativitatea de a purta măști medicale în aeroporturi și în timpul calătoriei. În același timp se menționează faptul că masca medicală rămâne cea mai bună protecție împotiva transmiterii virusului SARS-Cov-2.
Anunțul privind ridicarea obligativității măștii în avion a fost făcut de ministrul sănătății, Karl Lauterbach, după ce compania aeriană Lufthansa a reclamat că regula nu mai poate fi aplicată.
„Germania va renunţa în curând la cerinţele privind utilizarea măştilor pe zborurile comerciale introduse în timpul pandemiei COVID-19”, a declarat Karl Lauterbach.
Obligativitatea purtării unei măști în aeroporturile germane a fost eliminată în urmă cu câteva luni, iar de atunci pasagerii au reclamat inconsecvența de a trebui să poarte o mască în avion, după ce au stat deja câteva ore în aeroport fără mască. Ei au declarat că, datorită filtrelor HEPA avansate, calitatea aerului la bordul aeronavei era superioară celei din aeroport.
Anunțul ministrului sănătății vine la doar câteva zile de când guvernul german precizase că intenționează să înăsprească regulile pentru purtarea măștii, privind obligativitatea măștilor de tip N95 sau FFP2 de la 1 octombrie 2022.
Măștile sanitare vor fi folosite însă în transportul public şi în unele spaţii, dacă numărul persoanelor infectate va creşte.
„Autorităţile se vor concentra în schimb pe asigurarea faptului că oamenii poartă măşti în transportul public din Germania”, a declarat Lauterbach la Berlin, după ce guvernul de coaliţie a fost de acord să elimine această măsură.
Rămâne însă în vigoare obligativitatea ca măștile FFP2 să fie purtate în cabinetele medicale, pe trenurile de distanță lungă, clinici și azilele de bătrâni.
”Chiar dacă vom relaxa regimul purtării măștilor, recomandăm în continuare folosirea lor în spațiile închise sau aglomerate. Alături de vaccinare, masca este o bună protecția contra infectării cu noul coronavirus”, a mai declarat ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach.
De asemenea, la inițiativa ministerului sănătății va avea în continuare autoritatea de a reintroduce cerința privind utilizarea măștii în cazul unei creșteri bruște a numărului de cazuri de COVID-19.
Germania este bine pregătită pentru o potenţială creştere a numărului de cazuri în această toamnă, potrivit ministrului Lauterbach, care a precizat că regulile de purtare a măştilor ar putea reveni în unele spaţii interioare sau exterioare dacă număul infecţiile va creşte.
De asemenea, proprietarilor de restaurante şi organizatorilor de evenimente li s-ar putea cere să limiteze din nou numărul de oaspeţi, potrivit Reuters.