Un contract uriaș menit să fortifice granițele României era discutat în anul 2004 de Executivul condus de Adrian Năstase. La acea vreme, în fruntea Ministerului de Interne era Ioan Rus care a dat ordin trupei de generali conduse de Toma Zaharia să negocieze un contract cu șefii EADS, o companie specializată în sisteme de securitate. Contract care s-a dovedit în timp că n-a adus nici o îmbunătățire frontierelor noastre. Numai că nimeni nu a știut cum aceeași oameni, în frunte cu Iliescu, ar fi împiedicat atunci cu doar câteva luni înainte, un contract cu americanii de la SAIC dispuși să dea tehnologie mai performantă la bani mai puțini decât germanii.
Jurnalist: Când ați mers să discutați pentru securitatea frontierelor, ați mers sa discutați pentru scannere?
George Constantin Păunescu: S-a plecat de la discuția că România are nevoie de acces la cele mai înalte tehnologii pentru protecția producției speciale! Noi ne-am dus acolo, am făcut toate demersurile, adică eu și colegii mei, am făcut demersurile respective, am zis ce vrem, pentru că problema frontierelor era mare și am zis vrem să avem acces aici.
George Păunescu povestește că i-a prezentat proiectul președintelui de la acea vreme, Ion Iliescu. Acesta a făcut tot posibilui ca să-i elimine pe americani din schemă, doar pentru a-și impune firmele de casă.
„A mers bine până am venit acasă, am prezentat proiectul dl ministru Adrian Năstase, era proiect de importanță strategică, am prezentat și domnului Iliescu. Dl Iliescu atunci a zis noi nu ne ocupăm, se ocupă Guvernul. Bine, la guvern acolo am discutat cu ei... hai să mergem luna viitoare în congresul ameircan, aporbă transferul în România a tehnologiei. Când ne-am dus acolo a apărut un domn care a spus că e din partea Ministerului Apărării. 3 zile, era acolo toată echipa că am realizat și cunoașterea teritoriului cum se poate utiliza teritoriul României legat de stabilirea protecției informației din momentul ăla au început să apară mici să le zic fricțiuni și interese mărunțele.
La vreo 3 săptămâni, pardon, eram la New York, am primit un telefon de la Saic: vino, te rog, că avem niște probleme aici. Un domn, împreună cu o doamnă Judy, nu știu, cetățeancă româncă, americană, nu știu ce era, a fost desemnată de dl Iliescu să înlocuiască echipa de specialiști, nu a mea, a ministrului Apărării, ea era peste dl Pascu, Talpeș, peste tot. Când s-a întâmplat asta, am spus că eu nu fac parte din strategia asta. Spunea clar în mandatul doamnei, dl Pașcu nu avea voie să facă niciun pas fără doamna Judy. Și s-a întamplat că doamna Judy a făcut niște greșeli. A încurcat niște certificate, atestatele, greșeli acolo! (Greșelile erau intenționate?) Păi sigur că da”, a spus George Păunescu.
Mai apoi, omul de afaceri George Constantin Păunescu susține că s-ar fi încercat în fel și chip implicarea ca terță firmă a afacerii lui Tiberiu Urdăreanu, controversata companie UTI.
„Când am ajuns acasă, erau deja niște discuții contradictorii, a venit la mine în vizită un persoanj din guvernul României. Dl care a fost secretarul general, dl Hrebenciuc cu dl Urdăreanu. Și a zis: v-ați zbătut până aici foarte bine, dar știi... n-ai relațiile la armată pe care le are Dl Urdăreanu. „Domn`le nu cred că nu le am. Aaa, nu fac ce face domnul la armată, nu stau la toate porțile, ușile la intrare în curte în clădiri. Eu nu am luat nimic de acolo. Ei mi-au spus că guvernul preferă să mă sprijine prin domnul Uti, zice că are relații cu toți ofițerii superiori din armată, care cunosc bine structura armatei. Și am zis ,,Uti, domnule, eu nu am nevoie să fiu susținut de armată”, a spus Păunescu.
Afaceristul a mai adăugat și că implicarea firmei venea cu ordin de sus și reprezenta o formă de control, dar și de ,,rătăcit” banii.
„Și am zis: nu cred că pot să cedez angajamentul meu unui terț. (A venit și a implicat UTI tocmai că să renunțați?) Deci, nu cred, sunt sigur. Aici s-a întâmplat în felul următor - văzând că nu au acces, nu aveau acces nici la nivelul lucrătorilor operativi, de ce? Eu am dus acolo 3 ofițeri, nu vă ascund, la un centru de pregătire, i-am ținut 3 săptămâni. Măi băieți, nu am unde să vă introduc, ce să faceți voi? Păi noi facem barele de ridicat și de săltat și tu ce faci? Ala face nu știu ce. Aici nu e vorba de partea manuală, aici e vorba de inteligența tehnologiei. A, atunci hai să mai vedem. Cert e că până s-a ținut ședința, am trimis dl prim-ministru Năstase, am mers acolo. Dl președinte, avem posibilitatea să luăm cea mai puternică tehnologie gratis. Asta a fost diferența dintre oferta mea și a celorlalți participanți. Nu am reușit să eliberăm pe UTI și alții care s-au lipit de proiect”.
La acele vremuri, negocierile omului de afaceri Păunescu senior se derulau separat de minister, însă pentru implementare era nevoie de avizul înalțior oficiali ai statului.
„Năstase și Iliescu de ce au făcut colaborarea cu UTI, de ce nu voaiu legături cu americanii, nu cred că sunt eu cel mai indicat să spun ce avea Iliescu cu americanii că poate, cine știe, dar după părerea mea, dl Iliescu a avut o abordare total greșită. După ce a făcut facultatea la Moscova, a venit acasă, era puțin retrograd. S-a întâmplat la un moment dat să fie provocat, erau 3 cadre militare de la unitatea de la frunze prieteni cu Iliescu, aceste 3 cadre l-au influențat, determinant pe Iliescu să împiedice legăturile pe care nu le voiau ei”, a mai povestit omul de afaceri.
Ani mai târziu s-a dat și startul anchetei în dosarul EADS. Numai că ancheta s-a dovedit a fi doar un pistol cu apă la tâmpla politicienilor. Așa cum a început, așa s-a și încheiat, fără rezultat.