Generalul Martin Dempsey susţine că, de această dată, războiul din Irak este "diferit"

Thursday, 20 November 2014, 09:00, Sursă: Mediafax

Acţiunile militare desfăşurate în prezent de Statele Unite în Irak au şanse de reuşită mai mari decât în timpul războiului lansat în 2003, deoarece americanii joacă de la început un rol de susţinere a forţelor locale, a apreciat miercuri generalul Martin Dempsey, potrivit Mediafax.

"Vom adopta o abordare diferită" de această dată, a explicat militarul cu cel mai înalt grad din armata americană, în cadrul unei conferinţe la Washington organizată pe site-ul de Internet Defense One.

"În loc să confişte (ţara), să o controleze şi apoi să asigure progresiv o tranziţie, noi le spunem (irakienilor) de la început, ascultaţi, este vorba despre voi, aceasta trebuie să fie campania voastră", a adăugat el.

Martin Dempsey a citat ca exemplu un episod din timpul vizitei sale în Irak la acest sfârşit de săptămână. Armata irakiană a cerut ajutorul Statelor Unite pentru a paraşuta material pentru 1.300 de militari kurzi pe Muntele Sinjar în nordul ţării. Dar comandantul american la Bagdad a subliniat că irakienii dispuneau de un avion cargo C-130J precum şi de piloţi antrenaţi, capabili să asigure misiunea.

"Ceea ce a spus comandantul pe teren, clar, este: «Vă vom oferi expertiză în privinţa a ceea ce nu aveţi, dar aveţi tot ce vă trebuie pentru a îndeplini această misiune»", a continuat el.

"Astfel, singurul lucru pe care l-am furnizat la acest moment a fost expertiză pentru montarea sistemului de extragere a paraşutei", a precizat el, subliniind marea diferenţă de abordare în raport cu invazia americană în Irak din 2003 şi ocuparea ţării.

"Ei fac ce pot şi noi acoperim lacunele continuând să le consolidăm capacităţile", a adăugat Martin Dempsey, care a condus militarii americani în Irak în timpul conflictului precedent.

Preşedintele Barack Obama a autorizat la începutul lunii trimiterea a 1.500 de consilieri militari americani suplimentari în Irak pentru a antrena şi asista forţele irakiene, inclusiv cele kurde, în lupta împotriva organizaţiei Stat Islamic, în plus pe lângă atacurile aeriene ale coaliţiei internaţionale.

Potrivit lui Dempsey, forţele irakiene "se descurcă mult mai bine" în prezent în faţa extremiştilor din gruparea Stat Islamic. "Dar ele au în continuare slăbiciuni structurale profunde pe care noi, dar mai ales ele, trebuie să le depăşim".

Cu ajutorul coaliţiei, "eu cred că progresele pe teren vor continua" în următoarele luni.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN