Potrivit presei, generalul Ion Sîrbu a făcut sute de plângeri. Printre cei cărora a încercat să le facă probleme se numără mai mulţi miniştri, printre care este şi Gabriel Oprea. El este cel care l-a acuzat pe Oprea că şi-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. Acuzaţia s-a dovedit nefondată. Pe de altă parte însă, DNA s-a sesizat în cazul lui pentru abuz în serviciu, faptă comisă cu obţinerea unor foloase necuvenite şi în formă continuată. Este vorba despre mai multe contracte pe care le-ar fi atribuit cu dedicaţie când era directorul Spitalului Militar Central. Pe de altă parte, ANI a sesizat procurorii pentru că generalul, în orele de program de la Direcţia Medicală, încasa bani şi din activitatea didactică din Spitalul Militar. În plus, ar fi profitat de acest lucru şi ca să-şi vândă ilegal cărţile.
"Tot ce pot să aflu în timpul exercitării profesiei mele sau în relaţiile zilnice cu oamenii voi păstra ca taină şi nu o voi destăinui niciodată." Asta jura doctorul-general în 1996. Termina atunci Universitatea de Medicină, ca şef de promoţie. Era începutul unei cariere fulminante, deşi înainte fusese specializat în meseria de... strungar şi făcuse un liceu modest la seral.
"M-am pregătit în meseria de strungar, am urmat cursurile liceului seral după care am simţit nevoia să fac altceva", spune acesta.
Generalul şi-a postat singur pe YouTube filmul elogios despre viaţa şi opera sa realizat de redacţia Pro Patria. Cariera generalului-medic-profesor a fost umbrită însă de multe controverse. O parte dintre colegii săi de promoţie au reclamat că şi-ar fi mărit ilegal notele care l-au făcut şef de promoţie.
"Nu se pot da decât două examene de mărire de notă pe an, însă Sîrbu a dat aceste examene pentru notele din toţi anii. Ajunsese, în anul V, să dea mărire de notă pentru anul I. Unii profesori i-au trecut în faţa mea nota în carnet, fără să dea examen", a declarat un medic din promoţia generalului, citat de ziarul Ring.
Ion Sârbu NU a răspuns acuzaţiilor.