„Gâtul tehnologic” este boala ce afectează majoritatea oamenilor din toată lumea în acest secol al digitalizării și al dispozitivelor ca telefoane mobile, laptopuri. Cercetările au demonstrat că 10 țări sunt foarte afectate, printre care Statele Unite, unde numărul celor care suferă de „gât tehnologic” este în creștere.
Cum se manifestă „gâtul tehnologic” și de la ce apare această boală
Afecțiunea de „gât tehnologic” este declanșată de menținerea privirii în jos pentru mult timp, la computere, smartphone-uri, laptopuri.
„Gâtul tehnologic” afectează una din trei persoane, arată ultimele sondaje făcute pentru identificarea unor metode a a trata această afecțiune gravă a secolului 21. Noua boală afectează pe toți oamenii care își încordează oasele și mușchii când se uită prea mult timp în jos, la ecranele dispozitivelor tehnologice.
Statul pe telefon afectează grav starea generală de sănătate. „Gâtul tehnologiei” are și efecte secundare, în afară de rigiditate musculară și durere cervicală. Printre efectele secundare provocate pe termen lung sunt durerile de cap, amorțeala în mâini și chiar modificări permanente ale coloanei vertebrale.
Toate aceste efecte apar din cauza orelor în șir cu privirile în telefon, aplecată, și duce la alungirea mușchilor gâtului și la scurtarea mușchilor pieptului. În acest fel crește presiunea asupra coloanei superioare.
TOP 10 țări în care oamenii suferă de „gâtul tehologic”
Sondajele dezvăluie și în ce țări această afecțiune se află printre primele boli de care suferă oamenii. Americanii sunt cel mai grav afectați, potrivit cercetărilor recente.
Cercetările arată că americanul mediu petrece mai mult de cinci ore și chiar mai mult timp privind ecranele zilnic, derulând imagini în fiecare zi. Aceste acțiuni duc la efort intens repetat asupra oaselor și la rigiditate musculară, scrie Dailymail.com.
TOP 10 țări în care oamenii suferă de „gâtul tehologic” Foto: DailyMail.com
„Gâtul tehnologic” apare mai ales la „persoanele care petrec perioade lungi la birou fără întrerupere sau pentru cei care lucrează de la distanță și, prin urmare, sunt mai puțin înclinați să ia pauze reparatorii”, spun experții ISSA Yoga.
Aceștia avertizează că mișcările ce pot ajuta la recăpătarea unei posturi corecte și atenuarea durerilor trebuie făcute cu ajutorul specialiștilor.