După mai multe ipoteze, șeful statului major a venit cu o explicație clară: scrisoarea trimisă de comandamentul militar american din Irak autorităţilor de la Bagdad este autentică, dar a fost trimisă din greşeală.
Scrisoarea adresată de comandamentul militar american din Irak autorităţilor de la Bagdad prin care informează despre redesfăşurarea forţelor americane este autentică, dar a fost trimisă din greşeală, a declarat luni şeful statului major american, generalul Mark Milley, informează AFP, citată de Agerpres.
"Era un proiect (de scrisoare) nesemnat", trimis câtorva lideri militari irakieni pentru că mişcările de trupe militare din Irak au crescut în ultimele zile, a explicat presei generalul Milley.
"A fost o greşeală făcută cu bună credinţă".
"Prost formulată, implică retragerea. Nu asta se întâmplă", a mai declarat generalul Mark Milley, care a subliniat că nu este planificată nicio retragere, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Analistul politic John Hendrern comentează pozițiile complet diferite transmise până acum de Donald Trump și de armata americană.
„Ar fi un moment jenant pentru președintele Trump care chiar înainte cu o zi declara că militarii americanii nu vor pleca din Irak și că, dacă o vor face, vor cere irakienilor miliarde de dolari pentru bazele militare. Asta ar însemna sancțiuni dure pentru guvernul irakian”, a declarat Hendrern.
Autenticitatea scrisorii adresate ministerului irakian al apărării a fost confimată pentru Reuters de o sursă militară irakiană. La scurt timp după difuzarea acestei ştiri, secretarul american al apărării a declarat că SUA NU intenţionează să se retragă militar din Irak.
Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat, la CBS News, că „nu există niciun fel de decizie de a părăsi Irakul”.
Atât secretarul american, cât și secretarul NATO spun că Statele Unite și Alianța Nord Atlantică sunt încă angajate în combaterea grupării Stat Islamic în Irak.
„NATO și aliații săi fac parte dintr-o coaliție globală care să distruge ISIS. Misiunea NATO în Irak este importantă pentru coaliție. La invitația guvernului irakian ajutăm la pregătirea militarilor în Irak și prevenim revenirea ISIS în Irak”, a precizat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Parlamentul Irakului a adoptat o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al Statelor Unite prin care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani vineri, pe 3 ianuarie.
În Irak sunt peste 5.000 de militari americani, însă România nu contribuie cu forțe armate la această operațiune internațională. Marți, președintele Klaus Iohannis a anunțat că militarii români staționați în Irak au fost relocați, în contextul crizei din Orientul Mijlociu. Imediat, și Ministerul Apărării a anunțat că cei 14 militari români din Irak au fost relocați într-o altă bază a coaliției.
Militarii români din Irak au fost relocați. Măsura, luată în contextul crizei din Orientul Mijlociu
Armata americană a informat luni seara Comandamentul irakian militar că va proceda la „repoziționarea” forțelor coaliției antijihadiste pentru retragerea în siguranță, potrivit scrisorii citate de agențiile internaționale de presă.
Generalul William H. Seely, comandantul SUA responsabil de operaţiunile militare din Irak, a transmis luni seară armatei irakiene că militarii americani "vor fi repoziţionaţi în scopul unei retrageri din Irak în mod securizat şi eficient", conform copiei unei scrisori citate de New York Times .
SUA au anunțat când se începe RETRAGEREA trupelor din Irak
"Respectăm decizia suverană a Irakului prin care ni se solicită retragerea trupelor", a precizat generalul William H. Seely în scrisoarea citată de presa internațională. Anunțul începerii retragerii din Irak a venit la trei zile de la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, liderul Forţei Quds, într-un atac cu dronă. Luni au avut loc funeraliile generalului Soleimani la Teheran.