,,Interpelare către premierul și ministrul interimar al Sănătății: Anul trecut, plasma donată de pacienții vindecați de COVID-19 a fost utilizată în tratamentul celor bolnavi grav. Pe parcurs, această soluție medicală a fost abandonată. Obligația Ministerului Sănătății, să prezinte trimestrial date privind donarea de plasma imună, nu a fost nici acum îndeplinită. Anul trecut, o donație de 32 de aparate de plasmafareză a fost refuzată de Ministerul Sănătății, iar o licitație pentru cumpărarea de astfel de aparate a fost anulată din cauza unor suspiciuni de corupție.
Dar plasma este materia primă pentru numeroase medicamente necesare în boli cronice extrem de grave, ce afectează, doar în Europa, peste 300.000 persoane. În România, activitatea de colectare de plasma nu se poate realiza direct de la donatori, prin aparate de plasmafareză, ci doar prin recuperare în urma activității de donare de sânge’’, a precizat Gabriela Firea, miercuri, pe o rețea de socializare.
În plus, senatorul PSD susține că asociațiile de pacienți au solicitat Ministerului Sănătății identificarea unor soluții care să le asigure medicamentele necesare la timp.
,,Asociațiile de pacienți s-au adresat în repetate rânduri Ministerului Sănătății, solicitând identificarea unor soluții care să le asigure medicamentele necesare la timp, adică să nu îi pună în pericol de moarte. Vă solicit să ne informați care este situația în acest moment în privința colectării de plasmă, care este cantitatea recoltată, dacă există și unde există aparate de plasmafareză, dacă există intenția achiziției de astfel de aparate sau de elaborare a unei strategii în privința donării de plasmă.
Anul trecut, ca primar general, am propus compensarea actului de donare de plasma imună de pacienții vindecați de COVID-19, iar CGMB a aprobat o hotărâre în acest sens. Vă informez că state precum Germania sau Austria permit compensarea actului de donare și susțin deschiderea de centre private de colectare, iar UE intenționează să modifice legislația în domeniu, având în vedere nevoia uriașă la nivel mondial. Vă solicit să ne informați dacă ați analizat și dacă vă veți implica în dezvoltarea unui mecanism de colectare de plasmă sustenabil și armonizat la cerințele și standardele Uniunii Europene, așa cum solicită asociațiile de pacienți”, a mai transmis Gabriela Firea.