"Directia Generala de Mediu din PMB a avizat, din punct de vedere tehnic, aceasta actiune, in urma numeroaselor sesizari si plangeri venite din partea asociatiilor de locatari sau proprietari ori a cetatenilor, deoarece acesti arbori au devenit un pericol pentru populatie : numai in ultima perioada, 7 copii au ajuns la spital pentru ca au fost loviti de crengile desprinse din copaci iar un arbore a cazut, in timpul unei vijelii, peste o masina.
Toate ONG-urile de mediu sunt invitate la sediul PMB pentru a studia avizele de mediu si a li se raspunde oricaror intrebari legate de acest subiect.
PROMOTIE URIASA LA eMAG!!! CONSULTATI OFERTELE AICI!
Precizam ca in luna septembrie vor fi plantati alti arbori in locul celor care acum s-au taiat, pentru ca devenisera un pericol pentru oameni. Cei care au acuzat ca se taie copaci tineri si sanatosi sunt invitati la Primaria Generala pentru a vedea documentele care atesta ca lucrurile nu stau asa. In special in zona Kiseleff, sunt arbori care nu s-au acomodat la clima si poluarea zonei, din aceasta cauza acestia s-au degradat, devenind un pericol pentru cetateni", mai spune comunicatul.
Clotilde Armand, care a candidat din partea USB la Primăria Sectorului 1, a scris, pe pagina de Facebook, vineri, că mai mulţi cetăţeni i-au semnalat tăieri masive de copaci în zonele Kiseleff, Cişmigiu şi Parcul IOR.
“Într-un oraş ca Bucureştiul, care este al doilea cel mai poluat oraş dintre capitalele europene, un astfel de dezinteres faţă de protejarea spaţiului verde este inadmisibil. USB cere doamnei primar Gabriela Vrânceanu Firea să oprească imediat aceste defrişări şi să prezinte cetăţenilor o informare completă asupra numărului total de copaci tăiaţi şi motivul pentru care aceştia au fost tăiaţi de la rădăcină. Reamintim faptul că lucrările de toaletare a arborilor pentru îndepărtarea ramurilor bătrâne sau bolnave nu trebuie să depăşească 30% din coroana copacului, altfel existând riscul uscării arborelui”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.
Clotilde Armand îi cere primarului Gabiela Firea să prezinte în cel mai scurt timp în Consiliul General al Capitalei un plan de conservare a spaţiului verde a oraşului şi de extindere a acestuia. Ea precizează că, ptrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, Bucureştiul avea doar 21,4 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor în 2014, faţă de cerinţa europeană de minimum 26 de metri pătraţi.
“De asemenea, trebuie spus că doar cinci oraşe reşedinţă de judeţ din România respectă norma europeană privind spaţiile verzi - Slobozia, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Craiova şi Suceava”, a precizat Clotilde Armand.
Clotilde Armand şi mai multe persoane constituite în Grupul Consilierilor Locali ai USB în Consiliul Local al Sectorului 1 au transmis, vineri, Serviciului Întreţinere, Amenajare Spaţii Verzi şi Tratamente Fitosanitare din cadrul Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti o cerere prin care au solicitat oprirea de îndată a lucrărilor de toaletare sau defrişare a vegetaţiei din Grădina Cişmigiu, monument clasa A, şi Parcul Herăstrău, monument clasa B, precum şi “crearea unor condiţii de legalitate pentru executarea lucrărilor de intervenţie”.
“Parcurile şi grădinile care fac subiectul acestei petiţii sunt monumente istorice, fiind înscrise pe Lista monumentelor istorice a Municipiului Bucureşti. În data de 06.07.2016, au fost constatate lucrări de intervenţie asupra vegetaţiei din aceste parcuri. Intervenţia asupra mai multor arbori monument sau aflaţi în cadrul parcurilor sau grădinilor monument va conduce la o reconfigurare a spaţiilor verzi avute în vedere. Prin urmare, este necesară condiţionarea suplimentară a efectuării lucrărilor de întreţinere a materialului dendrologic de respectarea indicaţiilor prevăzute în PUZ Zone protejate incidente sub supravegherea unei comisii constituite din specialişti şi în nişte parametri clar definiţi printr-un memoriu. În acest context, se impune realizarea unui cadru legal şi tehnic oportun pentru efectuarea intervenţiilor asupra vegetaţiei menţionate”, se arată în cerere.