„Fără tutun lângă copii! Fumatul pasiv este la fel de dăunător, iar copiii trebuie protejați, mai ales în public.
Susțin ideea extinderii zonelor în care fumatul este interzis, ca pe o măsură de protejare a copiilor de efectele nocive ale fumatului, chiar și pasiv. Fumatul trebuie interzis în stațiile de așteptare ale mijloacelor de transport în comun şi în apropierea acestora, în parcuri, terenuri sportive şi locuri de joacă pentru copii şi în apropierea acestora, precum şi în apropierea unităților sanitare şi a școlilor. În toate aceste zone sunt copii și nu trebuie să fie expuși la fumul de extrem de dăunător.
În România, consumul de tutun este larg răspândit. Eurobarometrul din 2020, arăta că 26% dintre români sunt fumători. Deși legislația interzice fumatul în anumite spaţii publice, există locuri în care mai ales copiii și tinerii sunt încă expuși la fumul de țigară”, avertizează Gabriela Firea.
„Măsurile par aspre, dar pentru sănătatea copiilor noștri trebuie să facem acest efort. În multe țări din Europa s-au luat deja astfel de măsuri.
În Marea Britanie, de exemplu, este interzis fumatul în autovehicule în prezența copiilor încă din 2015.În Irlanda, o interdicţie similară a fost introdusă în 2016. În Franța, fumatul în parcuri publice şi în mașini în prezența minorilor este interzis din 2015. Finlanda şi-a propus să fie o țară fără tutun până în 2030”, a precizat Gabriela Firea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook..