Gabriel Surdu, directorul Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a fost reţinut miercuri, după audieri, de către DNA.
Potrivit DNA, în cursul zilei de miercuri erau în derulare patru percheziții, pentru fapte de corupție ce ar fi comise între 2013-2014, mai anunță Realitatea Tv.
Astfel, au fost percheziţionate următoarele sedii și adrese de domicili:
1.imobilul situat la adresa din mun. București, Strada Moliere 6-8, Sector 1, sediul Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat
2. la imobilul situat în mun. București, șoseaua Chitilei, nr.195, sectorul 1, sediul SC CONSTRUCT CO GROUP SRL, în spațiul de lucru, biroul, unde își desfășoară activitatea numitul VIDAN POPA HORAȚIU DANIEL
3. la imobilul situat în mun. București, b-dul Regina Elisabeta, nr.25
4. la imobilul situat în orașul Breaza, Str. Erou Miron Căproiu nr.55A, jud. Prahova, unde domiciliază numitul OANCEA ADRIAN
Care sunt acuzațiile care i se aduc directorului RAPPS
Surdu Gabriel Georgian i-a cerut președintelui Consiliului Județean Buzău să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări în județul Buzău pentru SC CONSTRUCT CO GROUP SRL. Numitul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea numitului Surdu Gabriel Georgian și l a sprijinit să obțină un contract de lucrări pentru SC CONSTRUCT CO GROUP SRL, în comuna Ghergheasa, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității Ghergheasa, 8% din valoarea contractului. De menţionat că SC CONSTRUCT CO GROUP SRL era condusă de surdu printr-un intermediar, anunță Realitatea Tv.
Cristinel Bîgiu, împlicat în dosar
Bîgiu Marian Cristinel, l-a prezentat pe numitul Vidan Popa Horaţiu Daniel , primarului localităţii Ghergheasa, iar la data de 21.05.2014 între Primăria comuna Ghergheasa şi SC Construct CO Group S.R.L. administrată de numitul Vidan Popa Horaţiu Daniel Daniel a fost încheiat contractul de lucrări având ca obiect proiectarea şi execuţia ”Modernizare drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, jud. Buzău”, în valoare de 48.678.773,89 lei ( 10.977.780,91 euro)constând în:
- îndrumarea metodologică privind aplicarea de către Primăria com. Ghergheasa a procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor cadru;
- informarea Primăriei com. Ghergheasa asupra prevederilor legale și schimbărilor survenite șa nivel legislativ în domeniul achizițiilor publice;
- verificarea documentațiilor aferente procedurilor de atribuire prevăzute la lit. a și inițiate de către Primăria com. Ghergheasa precum și a documentelor care au fost întocmite pe parcursul respectivelor proceduri și care au fost puse la dispoziția prestatorului de către primărie, din punctul de vedere al conformității acestora cu prevederile OUG 34/2006; - asistență în vederea întocmirii de către Primăria com. Ghergheasa a punctelor de vedere la contestațiile depuse în fața instituțiilor abilitate prin care se atacă acte ale instituției;
Surdu, avere de 1,3 milioane lei în conturi
Pe de altă parte, doar dintr-un salariu de bugetar, Gabriel Surdu a reușit să strângă 1,3 milioane de euro. Din salariul de bugetar de aproximativ 4.500 de lei pe lună, Surdu a reuşit să cumpere din economii, fără împrumut bancar, zeci de hectare de teren agricol şi intravialan. Unele dintre terenuri se află în Snagov şi Bucureşti, în unele dintre cele mai scumpe zone din ţară. Cu toate aceste, Surdu a reuşit să pună şi bani deoparte, având peste 1,3 milioane de lei în conturi, potrivit declaraţiei de avere.
DNA a emis un comunicat, fără precizări exacte la Gabriel Surdu.
În cursul dimineții, procurorii DNA au emis un comuicat, dar fără a menționa numele lui Surdu.
”Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2013 – 2014.
În cursul zilei de 29 aprilie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 4 locații situate în municipiul București și județul Prahova, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.