Potrivit oamenilor de știință, contractându-se foarte puternic, furnicile lucrătoare din această specie aplică o presiune suficient de mare pentru a face să explodeze pereţii abdomenelor lor, eliberând jeturi de secreţii toxice.
Astfel, inamicii sunt ținuți la distanță sau chiar uciși, la fel ca furnica „sinucigaşă". Cu alte cuvinte se sacrifică pentru binele coloniei.
În momentul exploziei, emisiile sale au o culoare galbenă strălucitoare cu un miros neobișnuit de condimentat. O astfel de colonie are mai multe cuiburi și mii de furnici cu un astfel de sistem.
De asemenea, furnicile nu sunt singurele animale care se sacrifică pentru interesele coloniilor lor. Cel mai bun exemplu în acest sens sunt albinele. Însă, furnicile Colobopsis au un mecanism extrem, care a atras atenția mai mult asupra lor.
Furnicile care explodează când se simt amenințate
Această specie de furnici Colobopsis trăiește în pădurile tropicale din Asia de sud-este, în copaci dipterocarp. Din acest motiv, cercetătorii sunt limitați în observarea și analizarea acestei specii. Însă, un studiu recent scoate la iveală un un nou tip de comportament al acestei specii de furnici.
Mai exact, cercetătorii au observat că unele furnici sunt mai predispuse la sacrificiu atunci când cuibul lor este amenințat.
Pare-se că o colonie are un program educațional socialist, prin care unele furnici aflate pe treptele de jos ale ierarhiei se sacrifică pentru cele privilegiate.
„Colonia este un fel de super-organism, în care furnica, în calitatea ei de individ, este doar o celulă ce are de jucat un rol bine stabilit", a explicat cercetătoarea Alice Laciny.
De asemenea, la fel ca majoritatea speciilor, Colobopsis are o regină, dar aceasta nu a fost niciodată văzută de cercetători până acum.