Intervenţia minim invazivă a fost făcută de o echipă mixtă de medici cardiologi români şi străini. Un pacient de 65 de ani a fost operat prin tehnica Mitraclip, sub anestezie generală şi sub control radiologic şi ecografic 3D.
Practic, medicii au făcut o incizie de 8 milimetri în vena femurală şi au introdus un cateter şi un sistem care ajută la unirea foiţelor valvei afectate de boală. La finalul operaţiei, medicii au conchis: insuficienţa mitrală s-a redus de la gradul IV, considerată severă, la gradul I, apreciată drept uşoară.
Insuficienţa mitrala este urmare a altor afecţiuni cardiace precum infarctul miocardic acut sau bolile cronice cardiace şi se manifestă prin respiraţie grea şi oboseală cauzate de boala valvei mitrale. Până la operaţia de acum două zile, pacientul trăise un adevărat calvar.
În anul 2005, a suferit un prim infarct, iar, cinci ani mai tărziu, a făcut diabet şi dislipidemie, o afecţiune caracterizată prin modificarea valorilor colesterolului. În 2012, bărbatul a suferit un al doilea infarct şi i s-au implantat două stenturi, adică două structuri din titan cu rol de susţinere în interiorul arterei. Omul s-a simţit însă, tot mai rău, iar ulterior, i s-au implantat alte două stenturi.
Cordul său, inclusiv valva mitrală, au fost atât de mult afectate încât simptomele erau extrem de grave precum oboseala la cel mai mic efort sau dispneea. Aşa a ajuns la procedura de implementare a dispozitivul MitraClip. A fost singura lui şansă de prelungire a vieţii şi de creştere a calităţii ei. Acum, pacientul se simte cu 20 de ani mai tânăr, după cum le-a declarat specialiştilor, şi va mai avea doar restricţiile medicale impuse de celelate afecţiuni ale sale. După numai două zile de internare, bărbatul poate spune că ia viaţa de la capăt.