Bun găsit la Fresh Refresh! Munca te ţine tânăr! Sau cine nu munceşte, rugineşte! Mănânci mai puţin, trăieşti mai mult! Mănânci în linişte şi mesteci bine, atunci eşti sănătos! Puneţi mereu mintea la contribuţie! Sunt toate învăţăminte din tată în fiu şi le tranmite de la o generaţie la generaţie. Toate aceste poveşti străbune au făcut că naţia să se păstreze sănătoasă sute de ani la rând. Haideţi să aflăm şi altele scoase, recent, la iveală, de o publicaţie naţională.
Publicaţia adevărul.ro ne reaminteşte cum îşi păstrau sănătatea ţăranii români acum un veac. Toate informaţiile au drept baza cartea ”Poveţe despre starea sănătăţii”, apărută în anul 1902. Acele pagini vorbesc despre doctorul Iacob Felix şi modul în care acesta îi sfătuia pe ţăranii români cum să se poarte că să evite îmbolnăvirile. Jurnaliştii punctează faptul că românii credeau că lenea duce la boală sigură: trupească, dar şi sufletească. Dacă omul lucra după un anume ritm, atunci devenea mai voinic. Dacă trândăvea, ajunge la pat!
Ţăranii erau învăţaţi să fugă de somnul prelungit pentru că le slăbea puterile. Doctorul Felix îi sfătuia bărbaţii care munceau la câmp să se odihnească 7-8 ore, iar pe părinţi îi îndemna să îşi lase copii la somn maxim 10 ore. Curăţenia era primul sfat în ceea ce priveşte veşmintele ţăranilor de acum un veac. Urmau informaţiile despre casă. Medicul pleda pentru imobile bine clădite şi bine îngrijite, ”încăpătoare pentru toţi, cu pereţii şi pardoseală uscate şi curate, cu destulă lumină şi cu aer curat”. Bordeiul era considerat locuinţa cea mai rea şi cea mai nesănătoasă. Doctorul Iacob Felix deţinea informaţii preţioase şi pentru femeile românce. Corsetele doamnelor de la oraş şi încălţămintea cu toc erau considerate de el elemente care afectau starea sănătăţii. La fel şi machiajul. Medicul recomandă însă, apă şi săpunul pentru prevenirea vătămării corporale.
Bolile, mai spune doctorul Felix, puteau fi evitate cu mâncare şi băutură cu măsură. El le mai spunea ţăranilor că se pot feri de bolile molipsitoare doar dacă se ţin departe de pacienţi sau de casele infestate. Un alt îndrumător al vremurilor trecute a fost şi poetul şi medicul Vasile Voiculescu, profesor de igienă la Institutul Pompilian din Bucureşti în anul 1922. Acesta era un important adept al medicinei populare naturiste. Şi îi îndemna pe oameni să mănânce miere şi să apeleze la tratamentele homeopate. Medicul Vasile Voiculescu le spunea românilor şi cum să îşi construiască imobilele: niciodată în linie pentru că acest lucru face imposibilă montarea unui sistem de scurgere şi a instalaţiilor de slubritate. Multe din poveţele trecutului sunt de folos şi astăzi sănătăţii românilor!
Închei această rubrica spunând...o povaţă de la bunica....Este ceea ce am aflat de la bunica mea şi ceea ce ea ştia de la bunica ei! Va îndemn să păstraţi vii aceste îndemnuri şi să le aplicaţi ori de câte ori apreciaţi că este cazul. Veţi avea o viaţă mai sănătoasă! Sunt Alexandra Păcuraru! Fiţi Fresh!