Ce este, în definitiv, albirea dinţilor? Cum se poate face în condiţii de siguranţă şi, nu în ultimul rând, la ce riscuri ne supunem atunci când folosim fără control și supraveghere medicală proceduri de albire dentară pe care le putem găsi aproape la orice colț de stradă? Prietenul nostru, doctorul Ionuț Leahu, ne luminează:
"În momentul în care ne naștem, smalțul dentar are o culoare mai deschisă, mai lăptoasă, apoi, odată cu înaintarea în vârstă, dinții se îngălbenesc. Albirea dentară, pe bază de peroxid de hidrogen acționează la nivelul smalțului, curățând suprafața în profunzime. Este mai mult decât o simplă albire, este o curățare în profunzime a particulelor colorate de pe suprafața smalțului. Dar nu putem să obținem o nuanță mai albă decât a fost vreodată cea a dinților pacientului", spune doctorul Leahu.
Sunt produsele de albire a dinților sigure? Cum trebuie folosite?
"Sunt forte multe produse în ziua de azi. Când vine vorba despre cele din comerț vorbim despre pastele de dinți, care albesc având și o substanță abrazivă. Sau mai era și metoda de albire a dinților cu bicarbonat acasă. Ce trebuie să știe pacientul este că de fiecare dată când se spală cu această substanțe zgârie suprafața smalțului. E ca și cum am spăla cu Tix o suprafață de inox în care vedem că zgâriem suprafața de inox cu aceste particule abrazive. Deci nu recomandă utilizarea pe perioade îndelungate. Pacientul ar ajunge să aibă sensibilitate dentinară, să aibă dureri de dinți de fiecare dată când bea ceva rece. Produsele de albire pe bază de peroxid de hidrogen sunt disponibile în farmacii. Atâta vreme cât respectăm instrucțiunile este în regulă, dar de cele mai multe ori pacientul e tentat să supradozeze. Dacă avem o bandă de albire pe care scrie că trebuie folosită una la șase luni, iar noi folosim patru-cinci pe săptămână, e clar că va avea un efect dăunător asupra dinților. Am avut pacienți care au ajuns aă aibă de coroane pe toți dinții pentru că și-au distrus complet smalțul dentar după ce au supradozat. Recomandarea mea este să apelăm la soluții profesionale într-un mediu profesionist - adică să venim în cabinetele de medicină dentară", a mai spus doctorul Leahu.