Nu o dată auzim persoane care afirmă că nu pot renunţa la plăcerea unei tocăniţe, la sosuri, şi fireşte, acestea merg mână în mână cu cantităţi incredibile de pâine, de cele mai multe ori albă, adică din făină rafinată. Aceast obicei poate fi comparat cu uşurinţă cu o bombă cu ceas, deoarece îngroşala şi rântaşul, fără de care românii cred că mâncarea are gust de plastic, sunt foarte dăunătoare.
Există persoane care spun că nu folosesc rântaş sau îngroşală, deoarece le provoacă probleme. Ei bine, la toţi ne provoacă, este doar o problemă de timp. O alternativă la amestecul dintre făină şi ceapă călite în ulei este aceea de a utiliza mai multe legume în mâncare, deoarece ele se topesc şi rezultatul este un sos mai gros.
Desigur, legumele ar trebui fierte mai mult, ceea ce le reduce aportul nutriţional, dar şi aici există o soluţie: puneţi-le în două tranşe, astfel ca unele să rămână intacte. Cine nu poate renunţa la rântaş trebui să ştie că prin procedeul de gătire a acestuia se dezvoltă două substanţe care atacă pur şi simplu celulele.
Un spanac poate fi îngroşat cu smântână dulce vegetală, o tocăniţă de ciuperci la fel. De asemenea, supele-cremă, alt preparat în care suntem obişnuiţi să folosim îngroşala, devin mai consistente dacă utilizăm mai multe leguminoase.
Dacă vi se pare că nu puteţi renunţa la făină albă, încercaţi să o înlocuiţi cu ceva sănătos: fulgi de ovăz sau tărâţe, dar nu le prăjiţi! Veţi observa că n-aţi pierdut nimic din gust! Mai puteţi recurge la laptele de cocos, ideal pentru rizzoto, supe şi paste, sau făina de hrişcă, iar pentru dulciuri incercaţi tapioca, făina de mei, făina de alune şi cea de migdale.
Gândiţi-vă la ceva: doar începutul este greu.
Iar dacă nu pierdeţi nicio secundă din minte faptul că prin schimbarea acestui obicei vă prelungiţi viaţa, aveţi suficiente motive să nu mai ezitaţi.