Bulimia este o dereglare alimentară cronică manifestată prin accese de foame, cu mari cantităţi de mâncare într-un timp scurt. Sentimentul de vină, depresia sau dezgustul de sine sunt asociate bulimiei. Peste 1,5 la sută dintre femei suferă de bulimie, în special elevele si studentele, conform statisticilor.
Bulimia este efect al factorilor genetici, sociali, psihologici şi biologici. Creşterea necontrolată a apetilului! Aceasta ar fi, pe scurt, definiţia bulimiei! Iniţial, pofta de mâncare vine pe un deficit caloric. Restricţiile de alimentaţie creează însă, în timp, hormoni de stres. Iar o persoană stresată ajunge gestioneze situaţiile dificile doar cu ajutorul mâncării, inclusiv pe timpul nopţii.
Bulimia nocturnă afectează în special femeile, între 18 şi 20 de ani. Printre simptome se numără şi tulburări ale ciclului mestrual, umflarea ganglionilor, stricarea dinţilor, flcutuaţiiile de greutate, sentimentul de vinovăţie, senzaţia de pierdere a controlului, abuzul diuretic şi supraalimentarea la stres emoţional, dar şi exerciţiile fizice în exces. Bărbaţii pot suferi şi ei de bulimie nocturnă.
Bolnavii de bulimie au adesea nevoie de consiliere pe termen lung, o metodă care previne recidiva.
Pentru un somn lin, experţii recomandă să închideţi televizorul noaptea! Preferabil este să sunaţi sau să scrieţi unui prieten dacă nu puteţi adormi. Planuiţi-vă cina din timp, cu 2 ore inainte de culcare, şi evitaţi consumul de alcool.