Papadia ar trebui apreciata mai mult, atrag atentia nutritonistii romani! Organismul are nevoie de mai mult fier primavara, iar papadia i-l poate oferi din plin. Italienii au rucola! Romanii au papadia la indemana! O planta care ofera: minerale, vitamina C şi D, fito-steroli şi tanini. Iar calitatile ei sunt mult mai multe!
Rucola şi păpădia fac parte din aceeaşi familie de plante şi au proprietăţi nutritive asemănătoare. Doar că prima este foarte căutată în Italia şi stă mereu pe rafturile supermarketurile din România, în vreme ce a doua este comercializată timid în pieţele de pe la noi. Să-i redăm deci, păpădiei locul ei binemeritat în bucătăria autohtonă!
Pledăm pentru ea deoarece: ne scapă de excesul de apă, curaţă organismul de toxine, stimulează activitatea ficatului, ajută persoanele cu diabet. Are rol depurativ, diuretic, stimulator şi este folosită şi în tratamentele cosmetice pentru un ten mai luminos. Unii specialişti în nutriţie spun că păpădia ajută în cazurile de anemie, acnee, celulită, varice, reumatism, hemoroizi, fermentaţii intestinale, tulburări de metabolism, eczeme, iar lista continuă cu litiaza biliară sau cu litiaza renală. Păpădia este la fel de bună, susţin nutriţioniştii, şi în cazurile de hipertensiune arterială, în simptomul premestrual şi în senzaţiile de balonare. În topul indicaţiilor, un specialist vă poate spune însă, că păpădia este leac în afecţiunile hepato-biliare.
Acesta este punctul ei forte! Indiferent de scopul pentru care alegeţi să vă bucuraţi de gustul ei uşor amar, dar foarte plăcut, vă recomandăm să discutaţi cu un medic dacă suferiţi de anumite afecţiuni sau dacă suspectaţi că nu v-ar fi indicată!
Specialistul vă va spune şi că păpădia poate fi folosită pe de-antregul, aşa cum au făcut-o secole la rănd strămoşii noştri.
Florile şi rădăcina dau ceaiuri cu arome interesant! Frunzele au gust asemănător cu rucola, conţin mult beta-caroten, şi pot fi ingredientul perfect pentru o salată ultra-sănătoasă. Vitaminele A, C, E si K şi minerale precum calciu, potasiu, fier şi mangan compun frunzele. Tot pentru salate este recomandată şi rădăcina de păpădie sau petalele acestei plante, forte bogate în cmplexul B de vitamine. În magazinele naturiste, puteţi găsi păpădia şi sub formă de capsule sau tinctură. Indiferent de formă, ar fi bine, ca noi românii, să ne îndreptăm atenţia spre aceste tonic foarte valoros, numit PĂPĂDIE!