”În scopul sustragerii de la plata obligaţiilor prevăzute de lege, grupul organizat a disimulat reciclarea a peste 8.400 tone de deşeuri de ambalaj, printr-un circuit fraudulos în care pentru activitatea de colectare au fost folosite exclusiv firme tip fantomă, înregistrate în judeţele Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Constanţa şi Municipiul Bucureşti. Deşi nu aveau personal angajat şi nici mijloace tehnice necesare gestionării deşeurilor, cei care operau în spatele acestor firme-fantomă raportau fictiv colectarea de la persoane fizice a deşeurilor de ambalaje de plastic/PET”, se arată într-un comunicat al ANAF.
În centrul rețelei se afla o firmă din Timiș, care coordona activitatea frauduloasă şi raporta operaţiuni fictive către Organizaţiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului cu care avea încheiate contracte de administrare a operaţiunilor de colectare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje plastic şi PET.
Prin crearea acestui circuit tranzacţional fictiv, s-au disimulat operaţiunile de colectare şi reciclare a deşeurilor cu scopul de a sustrage de la plată sumele datorate bugetului general consolidat al statului.
Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală din cadrul ANAF vor sesiza organele de urmărire penală competente pentru recuperarea prejudiciului, potrivit Agerpres.