Marţi, Airbus Helicopters, deţinut în parte de statul francez, a trimis o scrisoare deschisă premierului polonez Beata Szydlo, pentru a protesta faţă de decizia Executivului de la Varşovia de a respinge acordul cu Airbus şi de a cumpăra elicoptere Black Hawk produse de constructorul american Sikorsky, parte al conglomeratului Lockheed Martin, care produce şi avioanele F-16.
Şeful Airbus Helicopters a spus că Polonia a "trântit uşa în faţa" companiei sale, care ar fi fost "indusă în eroare vreme de luni de zile", timp în care a cheltuit multe resurse pentru a obţine acordul Varşoviei. "Nu am fost trataţi niciodată de un guvern aşa cum acest guvern ne-a tratat acum", a spus şeful Airbus.
Protestul Franţei a mers până la anularea unei vizite a preşedintelui Francois Hollande. Ca şi în cazul vizitei în România ce a avut în centrul ei deschiderea fabricii de elicoptere franţuzeşti de la Ghmibav, şi vizita în Polonia urma să graviteze în jurul contractului de 3,5 miliarde de euro care urma să mai acopere din paguba produsă de aplicarea sancţiunilor impotriva Rusiei şi ratarea vânzării navelor Mistral, scrie cotidianul.ro.
Surse din Franţa apropiate acestui dosar, citate de La Tribune, spun că Polonia va suferi consecinţele acestei lipse de seriozitate şi că "a început munca în acest sens".
În aprilie 2015, Polonia a anunţat cel mai mare contract de apărare din istoria sa. Grupul francez Airbus Helicopters (fostul Eurocopter) urma să furnizeze Varșoviei elicoptere militare de tip Caracal în valoare de 3,2 miliarde de euro, în timp ce compania americană Raytheon urma să ofere sisteme Patriot în valoare de 2,5 miliarde de dolari.
Guvernul de la Varșovia, pe atunci condus de liberalii lui Donald Tusk, a avut grijă să mențină un echilibru între producătorii de armament din SUA și din Europa. În competiția pentru obținerea contractului pentru elicoptere s-au înscris și americanii.
Acum, guvernului conservator de la Varşovia susţine că precedentele guverne Donald Tusk şi Ewa Kopacz nu au ţinut cont de "patriotismul economic" şi de interesele industriei poloneze constructoare de elicoptere: uzina Sikorsky Lockheed Martin de la Mielec şi uzina Leonardo Augusta Westland de la Swidnik. Aşa este, numai că Airbus ar fi asamblat elicopeterele tot într-o uzină poloneză, la Lodz. Mai mult, contractul cu Airbus este singurul care garanta crearea de noi locuri de muncă în Polonia, scrie Bloomberg.
Europa Centrală şi de Est, din nou un rai al negustorilor de armament: până la anexarea Crimeii vânzările de elicoptere militare americane în această parte de lume au fost foarte mici. Apoi s-a produs explozia: de la vânzări americane de 137 de milioane de dolari în 2004, s-a ajuns la vânzari de 3,6 miliarde de dolari în 2015, arată Bloomberg.
Şi nu cumpără doar Polonia. Cumpără şi Slovacia, Austria, Cehia, Croaţia şi îndatorata Grecie. Iar România cumpără avioane F-16 la mâna a doua. Se caută transportoare blindate, tancuri, sisteme de rachete, nave de război. O explicaţie ţine de înlocuirea vechilor elicoptere de producţie sovietică, însă catalizatorul acestor contracte mari obţinute de constructorii de arme din SUA şi Europa este noua ameninţare rusă. Mai multe aici.