De mai bine de o săptămână, ROMATSA a avut conturile blocate. Ministerul Finanţelor recunoaşte că a trimis un punct de vedere către instanţele belgiene, abia pe 15 septembrie, şi că a demarat procedurile de contestare a executării silite.
"Litigiul la care faceți referire e între statul român și familia Micula. ROMATSA nu are nicio calitate în acest litigiu. Motiv pentru care am luat decizia și ne vom apăra în instanțele belgiene. În fapt, noi am luat cunoștință despre acest litigiu prin notificarea făcută de Eurocontrol în care ni se spune că banii cuveniți ROMATSA din conturile Eurocontrol sunt blocați în urma prezentării unui act de executare silită a acestor bani. Probabil că în urma demersurilor pe care le-am inițiat deja, avem la Bruxelles plecată o comisie de experți care să ia mai multe detalii și care să negocieze rezolvarea acestei probleme în justiție. Vor veni cu detalii care vor clarifica și acest aspect.
Niciodată ROMATSA nu a avut niciun fel de relație contractuală cu firmele familiei Micula, de niciun fel. Este vorba de proprire pe banii cuveniți ROMATSA până la concurența sumei de 85 de milioane de euro.
Începand cu data de 9 septembrie, nu am primit niciun ban. În momentul de față nu se pune problema banilor de salarii, am făcut toate demersurile să stopăm această executare silită. Vom afla consecințele abia săptămâna viitoare. Statul român nu e implicat în acest circuit financiar. Ministerul Finanțelor are acțiuni proprii pentru această situație. Noi nu suntem subordonați Ministerului Finanțelor", a spus directorul interimar al ROMATSA.
Ministerul Finanţelor admite că ROMATSA nu are nicio calitate în litigiul dintre fraţii Micula şi statul român.
Conflictul dintre fraţii investitori şi România este vechi. A început în 2013, când aceştia au câştigat un proces contra statului, obţinând decizia de a executa statul pentru suma de aproximativ 80 de milioane de euro. Instanţa de la Washington a dat câştig de cauză familiei Micula pentru că statul Român promisese unele facilităţi fiscale pentru investitori străini, iar ei nu s-au mai bucurat de ele.
În decembrie 2014, fraţii Micula au pus poprire pe conturilor Ministerului de Finanţe. În luna mai a acestui an, ministerul spunea că popririle sunt desfiintate de drept printr-o ordonanţă de urgenţă emisă cu câteva zile înainte ca oamenii de afaceri să anunţe că au poprit conturile Finanţelor.