În același dosar a fost condamnat de aceeași instanță Dănuţ Nicolae Moldovan, agent de poliţie în cadrul DEPABD – Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date prin Evidenţa Persoanelor Dâmboviţa. Polițistul a primit o pedeapsă de 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Decizia judecătorilor ploieșteni nu este definitivă. Dosarul, trimis în judecată de DIICOT în anul 2016 s-a judecat pe fond la Curtea de Apel Ploiești, dat fiind calitate de avocat a fostului șef al Direcției de Pașapoarte, Șerban Dumitru.
Ancheta în acest dosar a început în toamna anului 2015, când procurorii DIICOT au făcut percheziții la domiciliile suspecților, inclusiv la sediul Direcției de pașapoarte din Târgoviște. În podul clădirii unde funcționează instituția au fost găsite materiale specifice, inclusiv elemente de siguranță care se aplică cărților de identitate sau pașapoartelor, rezervate pentru falsificarea unor astfel de acte ce urmau să ajungă la migranții din țările africane.
Șerban Dumitru și complicele său, Dănuț Moldovan, au lucrat împreună cu un cetățean congolez, OKOMBI REMY FERNAND OSCAR (decedat în timpul cercetării judecătorești), liderul rețelei de traficanți de migranți.
Greșeala care a dus la destructurarea rețelei de falsificatori de pașapoarte
Okombi era cel care ținea legătura cu cetățenii africani care-și doreau să ajungă în Europa, în special în Franța și Belgia, fiind dispuși să plătească mii de euro pentru a intra în posesia unor documente care să le permită libera circulație în Europa. La capătul rețelei de trafic se aflau cei doi polițiști români, care, în schimbul a 500 de euro/document, acceptau să falsifice pașapoarte sau certificate de căsătorie. Actele erau fabricate cu același tip de materiale și pe aceeași aparatură folosită pentru documentele originale românești, chiar în birourile Direcției de Pașapoarte, după programul de lucru.
Zeci de migranți, în special din Congo, au obținut în acest mod acte de identitate românești cu ajutorul cărora au ajuns în țări din vestul Europei. Polițiștii români, în ciuda experienței lor, au făcut o imensă greșeală care a dus în cele din urmă la devoalarea întregii afaceri ilegale. Pe actele false ale cetățenilor congolezi apăreau nume de familie românești comune (Popescu, Ionescu etc). Acest aspect a atras atenția polițiștilor care au verificat actele de identitate ale unor bărbați care călătoreau cu trenul pe ruta Milano-Paris.