Tribunalul Vaslui a respins, miercuri, recursul formulat de procurorii DNA la decizia din aprilie a Judecătoriei Vaslui, de eliberare condiționată a lui Daniel Drăgan, care depusese o solicitare în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, magistrații vasluieni au dispus eliberarea ”de îndată” a fostului preşedinte al Agenţiilor Domeniilor Statului, care a ispășit trei ani şi opt luni de închisoare din pedeapsa de şase ani la care fusese condamnat.
În octombrie 2010, Daniel Drăgan a fost condamnat defintiv la șase ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel București, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.
Inițial, în aprilie 2010, Tribunalul București decisese condamnarea fostului şef al ADS la şase ani de închisoare, hotărârea fiind menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, care a respins recursul formulat de Drăgan.
În 17 aprilie 2009, fostul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului şi al Consiliului de Administraţie Daniel Drăgan a fost trimis în judecată pentru că, în mod nelegal, a restituit 147 de hectare de teren de lângă localitatea Popeşti Leordeni, păgubind statul cu peste 88 de milioane de euro.
"În 26 iulie 2007, în calitate de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului şi al Consiliului de Administraţie, inculpatul Daniel Drăgan şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin emiterea unei decizii prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea unei persoane fizice în mod nejustificat şi fără respectarea dispoziţiilor legale", arătau procurorii DNA în rechizitoriu.
Astfel, în urma unei cereri de restituire, Daniel Drăgan a dat persoanei respective, în compensare, o suprafaţă de 147,14 de hectare în localitatea Popeşti Leordeni. Decizia respectivă a fost emisă fără a avea la bază un raport întocmit de Comisia de analiză a solicitărilor de retrocedare, aşa cum prevede Legea 10/2001, nestabilindu-se aspectele necesare pentru soluţionarea cererii, cum ar fi: dacă cererea a fost depusă în termenul legal, dacă soluţionarea era de competenţa ADS, dacă solicitantul este persoană îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate; de asemenea, nu a fost identificat cu exactitate terenul expropriat şi nici nu au fost făcute verificări cu privire la retrocedările dispuse de alte autorităţi către solicitant.
Prin emiterea în mod nelegal a deciziei a fost cauzată o pagubă patrimoniului Agenţiei Domeniilor Statului în cuantum de 88.284.000 euro (respectiv 276.982.222 de lei la cursul BNR din iulie 2007), reprezentând contravaloarea terenului dat în compensare.