Toni Neacşu a fost achitat pentru că "faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege", potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Totodată, instanţa a respins şi acţiunea civilă prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat recuperarea sumei încasate de Neacşu în perioada în care a lipsit de la serviciu.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Procurorii DNA ceruseră, la ultimul termen de judecată, condamnarea lui Toni Neacşu la închisoare cu suspendare, în timp ce avocatul acestuia a cerut să fie achitat.
Avocatul a susţinut că fapta de care este acuzat magistratul de către anchetatorii DNA nu se regăseşte în lege. Astfel, avocatul a arătat că Toni Neacşu avea calitate de demnitar şi că, potrivit prevederilor legale, acesta nu avea program fix de muncă, precum funcţionarii publici, ci un program de 24 de ore din 24, la fel ca un parlamentar.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Toni Neacşu, judecător la Tribunalul Vrancea, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.
Neacşu a fost suspendat din CSM, iar ulterior, în 10 decembrie 2013, Consiliul a luat act de cererea sa de demisie din magistratură.