Parlamentul European a adoptat joi rezoluția care cere includerea fostului cancelar german Gerhard Schröder pe lista de oficiali sancționați de Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina.
Eurodeputații europeni au amintit că foști politicieni ca Esko Aho, Francois Fillon și Wolfgang Schüssel au demisionat din posturile avute în cadrul unor companii rusești, potrivit comunicatului oficial. Parlamentul European solicită ferm ca și Karin Kneissl și Gerhard Schröder să facă la fel, potrivit informării oficiale a Legislativului european.
În aceeași rezoluție, votată cu o largă majoritate, eurodeputații au solicitat finanțare pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina, prin confiscarea activelor oligarhilor ruși, noi resurse proprii ale UE și utilizarea integrală a bugetului UE.
Prin adoptarea unei rezoluții referitoare la consecințele economice și sociale ale războiului Rusiei din Ucraina asupra UE, deputații afirmă că războiul în sine și „sancțiunile justificate ale UE împotriva Rusiei și Belarusului afectează redresarea economică a UE după pandemie și reprezintă o amenințare gravă la adresa strategiei sale de redresare”.
Rezoluția nu are un caracter obligatoriu, însă face presiuni asupra șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a convinge statele membre să ia măsuri mai dure împotriva foștilor oficiali europeni care sunt apropiați de Kremlin. Cum este cazul lui Karin Kneissl și Gerhard Schröder.
Gerhard Schröder este președintele Consiliului de administrație al Rosneft și al Adunării generale a acționarilor a companiei care a fost responsabilă de construirea gazoductului Nord Stream 2. Acesta a fost numit în consiliul director al gigantului rus Gazprom, în februarie acest an.
Kneissl, fost ministru de externe al Austriei, a fost numită anul trecut în Consiliul de administrație al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia. Ea s-a remarcat încă din 2018, când l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin la nunta sa, unde a și dansat cu el. Atunci, șefa diplomației austriece a fost acuzată că subminează politica externă a UE față de Rusia prin gestul pe care l-a făcut.
De la începutul războiului din Ucraina și decizia primelor sancțiuni, cei doi au refuzat să renunțe la posturile din companiile rusești. Mai mult, fostul cancelar german a pus și condiții: va demisiona dacă Rusia va întrerupe livrările de gaze naturale către Germania, asigurând însă că așa ceva „nu se va întâmpla”.