Zilele trecute la Târgu Mureş au ieşit aproximativ 2.000 de persoane să protesteze faţă de situaţia neclară a Liceului Teologic Româno-Catolic. În urma acestui scandal, Ungaria şi-a suspendat sprijinul acordat României pentru aderarea la OCDE.
Fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea este de părere că încă de la început "înfiinţarea liceului s-a făcut printr-o procedură ilegală"
"Să lămurim trei lucruri: 1) înfiinţarea liceului s-a făcut printr-o procedură ilegală. Nu poţi să scoţi nişte clase dintr-o unitate de învăţământ acreditată, să le dai o nouă personalitate juridică numindu-le liceu şi să spui că acreditarea instituţiei din care s-au desprins se transferă şi asupra noii instituţii. Este aberant nu numai în raport cu legislaţia românească, ci şi în raport cu orice legislaţie referitoare la calitatea educaţiei, din orice ţară; 2) şcolarizarea copiilor nu este periclitată. Ei pot fi şcolarizaţi în vechea unitate de învăţământ din care s-au desprins sau în orice altă unitate de învăţământ în care sunt alocate clasele în care sunt înscrişi elevii. Şcolarizarea n-are legătură cu unitatea de învăţământ unde are loc procesul instructiv-educativ; 3) reacţia guvernului maghiar e ipocrită. Adică, guvernul maghiar care condamnă CEU susţinînd că el e singurul în măsură să legifereze educaţia în Ungaria, fără intruziuni străine, face o intruziune străină brutală, intervenind în România, pentru a susţine o ilegalitate. Asta e ipocrizie!", a declarat Mircea Miclea.
Acesta a explicat că Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale pot analiza oportunitatea înfiinţării sau neînfiiţării unui liceu teologic româno-catolic.
"Sunt paşi clari, specificaţi în legislaţie, care trebuie urmaţi. Nu înfiinţezi un liceu "pe sub masă" şi apoi mizezi că, prin presiunea străzii,şi a nu ştiu cărui guvern, reuşeşti să îl legalizezi", a declarat fostul ministru.
Reacția MAE după atacul Ungariei pe tema Liceului Romano-Catolic: "E inadecvat, inamical"
Scandalul diplomatic dintre România și Ungaria a survenit după ce a fost desființat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, urmare a unei hotărâri judecătorești. ''Este un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România'', spun oficialii maghiari.
Guvernul Ungariei și-a suspendat sprijinul față de aspirațiile României de a se alătura unor organizații internaționale, cum ar fi OCDE, a declarat miercuri secretarul de stat maghiar Levente Magyar. De asemenea, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.
MAE român a reacționat printr-o declarație de presă în care susține că decizia Ungariei de a lega situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de sprijinul acordat aderării României la OCDEeste complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă.
"Trebuie ţinut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură", se spune în mesajul MAE.