Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va avea în portofoliu 27 de companii de stat profitabile, printre care Portul Constanța și Loteria Română, și va avea libertate inclusiv de a da oameni afară.
Nu va putea însă vinde acţiuni ale companiilor unde statul e acţionar majoritar. Partidele de guvernământ consideră proiectul foarte benefic.
"În 2006, Tăriceanu a înființat Fondul Național de Dezvoltare. Ideea era foarte similară, bani veniți din privatizări, să meargă în investiții. Nimic din toate lucrurile astea nu s-au întâmplat. Ce ne facem să credem că dacă prima oară am, eșuat, a doua oară am eșuat, cu aceeași oamenii la comandă, o să avem succes?", spune Cristian Sleider de la USR.
Fondul va fi condus de un Consiliu de Supraveghere, format din nouă membri, selectați de Ministerul de Finanțe și numiți de Guvern. Toate veniturile obținute de stat din dividende de la cele 27 de companii vor fi virate în fond. Însă asta nu e un lucru bun, avertizează specialiștii.
"Vor fi mai puțini bani la bugetul de stat, IAR MINISTERUL DE FINANTE TREBUIE SĂ PUNĂ BANI din altă parte. Se pune în dificultate deficitul. Am informații că se încadrează foarte greu pentru 2018, din estimări", spune Gheorghe Ialomiţeanu, fostul ministru de Finanţe.
O altă problemă e aceea că România nu a primit încă aprobare din partea Comisiei Europene pentru înființarea Fondului. Cu toate astea, Guvernul anunţă că proiectul de lege va fi aprobat, în septembrie, și va să fi trimis apoi la Parlament, spre adoptare.