”Există acest risc real, un risc real, trebuie să fim transparenți, de a avea o creștere a prețului la iarnă. Am cerut ministrului Energiei să grăbim legea consumatorului vulnerabil. Se află la Camera Deputaților, aș vrea să grăbim termenele, să nu intre în vigoare din octombrie 2022, ci de la 1 ianuarie 2022. Dar asta nu ajunge.
Trebuie să găsim soluții pentru această iarnă. Sunt tot felul de compensări, să susținem de la bugetul de stat, pentru că e un an special. Prețurile cresc și nu mi se pare normal.
S-ar putea face o sesiune extraordinară, este o problemă importantă pe care trebuie să o rezolvăm cât mai repede. Am găsit surse de finanțare.
Pentru ceilalți, cei care nu sunt consumatori vulnerabili, ne gândim la compensații, dar numai pentru acest an.", a afirmat Cîțu la postul public de tekeviziue.
Șeful Guvernului aprecizat că piața autohtonă a energiei e dependentă de cea internațională, iar România va plăti îm conitunare mai scump pentru că produce energie scumpă, din combustibil fosili.
După scumpirea energieie electrice din iulie, in septembrie ar urma un nou val, care-i va afecta și pe consumatorii din sistem concurențial, iar marja de majorare poate trece de 20%.