Aceasta distinctie reprezinta o recunoastere a realizarilor extraordinare ale unor persoane din Marea Britanie. Nicolae Ratiu, prin The Ratiu Family Charitable Foundation (RFCF), ajuta grupurile dezavantajate din Romania.
Nicolae Ratiu va primi aceasta distinctie la inceputul acestui an, in cadrul unei ceremonii oficiale.
De asemenea, la implinirea a 100 de ani de la inceputul Primului Razboi Mondial, artistii Paul Cummins si Tom Piper au fost numiti Membri ai Ordinului Imperiului Britanic (MBE), pentru crearea expozitiei de la Turnul Londrei, unde sute de mii de maci rosii din ceramica au fost expusi pentru comemorarea victimelor primei conflagratii mondiale.
Nascut in Davos, Elvetia (7 mai 1948), Nicolae Ratiu a inceput sa se implice in problemele din Romania dupa caderea comunismului, odata cu intoarcerea in tara a tatalui sau, Ion Ratiu. Timp de 10 ani, Nicolae Ratiu a fost presedintele Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi (UMRL), se arata pe site-ul ratiudemocracycenter.org. Infiintata de Ion Ratiu in 1984, Uniunea a avut scopul de a conecta toate organizatiile romanesti anti-comuniste din diaspora, iar una dintre activitatile importante ale Uniunii consta in publicarea unui ziar lunar pentru diaspora din intreaga lume.
In decembrie 1989, Ratiu a infiintat, in Marea Britanie, fondul de caritate Relief Fund pentru Romania si a coordonat eforturile de ajutorare initiate de publicul britanic si indreptate spre societatea romaneasca post-decembrista.
Din 1990, Ratiu este presedinte si membru al Consiliului Director al Fundatiei Caritabile a Familiei Ratiu (RFCF), organizatie care ofera sprijin financiar studentilor romani care studiaza in Marea Britanie. Totodata, Fundatia sustine promovarea culturii romanesti. Prin intermediul RFCF, Nicolae Ratiu a dezvoltat, impreuna cu tatal sau, inca din 1989, Catedra de Studii Romanesti "Ion Ratiu" la Georgetown University din Washington, D.C. (infiintata in 1991) prima catedra din SUA dedicata studiilor romanesti.
Nicolae Ratiu este si initiatorul Premiului Ion Ratiu pentru Democratie, program desfasurat in parteneriat cu Centrul Woodrow Wilson pentru Cercetatori Internetionali (Woodrow Wilson Center for International Scholars), incepand din anul 2005.