Diferenţe semnificative înseamnă, potrivit Codului de procedură fiscală, că veniturile estimate de inspectori pe baza situației fiscale personale depăşesc cu 10%, dar nu cu mai puţin de 50.000 lei, veniturile declarate de românii bogaţi.
Datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), obţinute de Capital, arată că, în prezent, sunt analizate averile a 400 de persoane. Cercetările au ajuns la final în cazul a 26 dintre acestea. Cei 400 au fost selectaţi în urmă cu doi ani şi fac parte din grupul-ţintă aflat în vizorul inspectorilor statului.
„Veniturile totale ale persoanelor fizice cu averi mari din grupul-ţintă, declarate pentru anul 2012, sunt mai mari cu 8,9% decât cele declarate pentru anul 2011, crescând de la 1.782.610.067 lei pentru anul 2011 la 1.941.578.199 lei pentru anul 2012", arată informaţiile Fiscului.
Cum depistează Fiscul averile?
Reiese că veniturile declarate statului sunt, în medie, de cinci milioane lei, aproximativ un milion de euro, anual. La o primă vedere, bogaţii României nu par atât de prosperi. Dar tot din raportările statului se observă că, în România, există scriptic doar câteva zeci de persoane, în special cele cu profesii liberale, dar şi câţiva salariaţi care câştigă peste un milion de euro anual. De exemplu, în 2013, doar trei români au declarat că, în anul anterior, au avut salarii în jur de un milion de euro din activităţi imobiliare, comerciale, respectiv bancare.
Discrepanţele dintre averea afişată, sursele legale de venituri şi impozitele plătite la stat nu sunt nici noi, nici neobişnuite în România. Discuţiile şi comentariile despre ce şi cum ar trebui făcut nu au dus la niciun rezultat, până acum. Prima instituţie care a cerut imperativ verificarea averilor a fost Fondul Monetar Internaţional, odată cu încheierea acordului de împrumut din 2010 .
Lista scurtă a Fiscului de 400 de persoane a apărut însă mult mai târziu, în 2012. Doi ani s-a pregătit legislaţia şi au fost specializaţi oamenii. Apoi, în baza verificărilor, în 2013, a fost selectat un grup de 30 de persoane care au depăşit riscul minim acceptat de administraţia fiscală. Riscul minim înseamnă diferenţă semnificativă între veniturile declarate şi cele reale. Până acum, toate demersurile au fost făcute fără avertizarea celor controlaţi.
„În anul 2013 s-a declanșat un număr de 30 de verificări fiscale prealabile documentare, analizându-se informațiile solicitate terților (rulajele conturilor bancare, informații de la instituții care gestionează registre de evidență a imobilelor și bunurilor mobile – terenuri, clădiri, autovehicule, nave, aeronave – datele de la oficiile registrului comerțului, organe fiscale teritoriale, documente justificative și financiar-contabile ale companiilor deținute de persoanele verificate etc.", explică reprezentanţii Fiscului.
Pe cine verifică Fiscul?
Categoriile de persoane vizate sunt detaliate într-un raport de activitate al ANAF: persoanele cu averi mari, cele cu notorietate (artiști, sportivi) sau care au un patrimoniu semnificativ, dar nu declară venituri. Pasul următor va fi înştiinţarea şi chemarea la sediul ANAF a persoanelor care au venituri mai mari decât au recunoscut. „Până în prezent au fost finalizate 26 de verificări, iar în perioada următoare vor fi solicitate să furnizeze documente justificative (inclusiv declarația de patrimoniu și venituri) sau clarificări relevante persoanele fizice pentru care s-a constatat existența unei diferențe semnificative între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale determinate cu ocazia verificărilor și veniturile declarate ale acestora", spun autorităţile.
Mai multe aici.