Astfel, marți dimineața, la ora 9:00, sindicaliștii ROMATSA au intrat în grevă, având obligația de a asigura o treime din numărul zborurilor care urmau să aterizeze și să decoleze de pe aeprorturile românești. Șase zboruri operate de compania Ryanair au fost anulate, marți, în timp ce alte 18 curse ce trebuiau să aterizeze pe Aeroportul Otopeni au avut întârzieri de până la trei ore. Alte 16 curse, ce trebuiau să decoleze au suferit întârzieri de aproape două ore și jumătate.
La ora 12:10, totuși, sindicaliștii aveau să anunțe că au renunțat temoprar la grevă cât timp continuă negocierile. Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, a anunţat în urma discuţiilor de la Ministerul Transporturilor, că sindicaliştii vor un alt management la ROMATSA.
"A trebuit să stăm până la ora 9 ca să putem închide anumiţi paşi şi să se aprobe anumite documente pentru a evita falimentul ROMATSA şi pentru a deschide soluţii pentru cele 50 de revendicări pe care le avem în conflict. Negocierile vor continua până când vom avea un contract colectiv de muncă. Vrem un nou management colectiv, numit corect, nu un management numit politic. Dacă vom vedea că interesele sunt altele decât ale angajaţilor sau ale României, vom continua greva", a transmis acesta.
În convenția semnată pentru suspendarea temporară a grevei, angajații ROMATSA susțin că dacă negocierile eșuează, greva va continua.
Totodată, la ora 15:00, Tribunalul București a decis că greva sindicaliștilor ROMATSA este legală. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în 15 zile .
Decizia a fost întâmpinată cu aplauze de cei aproximativ 30 de sindicalişti prezenţi în sală.
”Nu schimbă cu nimic calculele noastre. Eram convinși că nu am greșit cu nimic, că justiția este corectă. Nu ne-am făcut probleme că greva ar putea fi ilegală”, a declarat sindicalistul Gabriel Tudorache.