Angajatorii români sunt cei mai optimiști din regiunea Europei de Est în ceea ce privește activitatea de angajare în intervalul ianuarie – martie 2018, alături de cei sloveni, potrivit celei mai recente ediții a studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.
Previziunea netă de angajare ajustată sezonier este de +17%, cea mai puternică raportată în țara noastră de la începutul anului 2009 până acum, îmbunătățindu-se față de intervalul ianuarie – martie 2017 cu 3 puncte procentuale.
Aproximativ 22% dintre angajatori prognozează o creștere a numărului de angajați, doar 12% prevăd scăderi de personal și 64% nu anticipează nicio modificare. Perspectivele de angajare la început de 2018 sunt pozitive în toate regiunile și sectoarele de activitate și indiferent de dimensiunea organizației, făcând excepție doar micro-organizațiile, adică cele cu până la zece angajați, unde angajatorii vor face mai multe concedieri decât angajări.
Cele mai optimiste în ceea ce privește activitatea de angajare din intervalul ianuarie –martie 2018 sunt organizațiile mari, cu peste 250 de angajați. Acestea raportează o Previziune Netă de Angajare de + 30%, cea mai puternică din istoria sondajului din România la această categorie de organizații.
Angajatorii mici se așteaptă la concedieri
Firmele mici din România, cu mai puțin de 10 angajați, se așteaptă să facă disponibilizări la începutul anului viitor, o dată cu schimbările de fiscalitate anunțate de Guvern: 13% dintre patroni se așteaptă să scădă numărul de angajați din firmele lor, în timp ce doar 5% mizează pe o creștere a numărului de salariați.
Angajatorii care participă la studiu sunt clasificați în patru tipuri, în funcție de dimensiunea organizației: micro-organizații, definite ca structurile cu mai puțin de 10 de angajați, organizații mici, adică organizații cu 10-49 de angajați, organizații medii (mijlocii), care au între 50 și 249 de angajați și organizații mari, cu 250 sau mai mulți angajați.
În trei din cele patru categorii de organizații, angajatorii se așteaptă la creșteri ale numărului total de angajați. Angajatorii din companii de mari dimensiuni sunt cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +30%, cea mai puternică din istoria de aproape zece ani a studiului în România.
Previziunile sunt pozitive și se situează la +14%, respectiv +13% și în cazul angajatorilor de dimensiuni medii și mici. Cu toate acestea, angajatorii din micro-organizații anticipează o scădere de personal, raportând o Previziune de -2%.
Angajatorii din micro-organizații raportează însă un declin considerabil, de 11 puncte procentuale, față de trimestrul I din 2017.