Creșterea salariului minim în mod diferenţiat încalcă prevederile din Codul Muncii. Este declarația președintelui Consiliului IMM-urilor. Florin Jianu spune că legea prevede clar că, la muncă egală, plata trebuie să fie egală.
În plus, mai mult de jumătate dintre managerii din IMM-uri (53%) susţin că vor fi nevoiţi să concedieze o parte din angajaţi în cazul majorării salariului minim, în timp ce 44% spun că productivitatea firmei va fi în scădere.
Datele îngrijorătoare apar în cel mai recent sondaj realizat de Consiliul pentru IMM, care arată că 74% dintre participanţi sunt de părere că firmele vor întâmpina dificultăţi după această majorare.
Salariul minim este acum de 1900 lei, iar Ministerul Muncii a creat prin ordonanţă de urgenţă măsuri pentru crearea cadrului legal de introducere a salariului minim diferenţiat.
În ceea ce priveşte creşterea salarială care ar putea fi suportată de firmă, 47% spun că ar putea acoperi un plus de 50 lei, doar 5,3% declarând sume peste 200 de lei.
Nu mai puțin de 82% dintre participanţi nu sunt de acord cu creşterea diferenţiată a salariului minim pe economie la 2.080 lei (cu 9,43%) şi la 2.350 lei pentru funcţii cu studii superioare şi pentru o vechime în muncă de peste 15 ani (cu 23,68%) începand cu 1 decembrie 2018.
Majorarea salariului minim pe economie în funcţie de vechime şi de studii încalcă un principiu de bază din Codul muncii, susţin reprezentanţii Intreprinderilor Mici şi Mijlocii.