Mai exact, un angajat al Tehnostrade, firma deținută de Umbrărescu, a simțit emanații de gaz și a sunat la Transgaz. Potrivit companiei de stat, acolo a avut loc o intervenție neautorizată a angajaților Tehnostrade, care nu au respectat interdicția de a nu lucra aproape de conducta care făcea alimentarea în zona Focșani – Panciu – Odobești.
Perforarea a avut loc pe același lot unde a avut loc și explozia din septembrie: Autostrada Focșani-Bacău, tronsonul 1.
Conform Libertatea, angajații Transgaz au reparat țeava în aceeași zi.
Transgaz a pus, însă, anumite condiții. Cum ar fi ca înainte de începerea lucrărilor să fie luată legătura cu filialele locale ale Transgaz pentru stabilirea zonelor de lucru, iar lucrările să fie anunțate și în scris cu cel puțin 72 de ore înainte. Iar a doua, ca pe o zonă de 20 de metri de o parte și de alta a conductei, să nu se facă lucrări decât după avizarea de către Transgaz.
Acum, transportatorul de gaze spune că nu a fost anunțat despre faptul că se încep lucrări în zonele de intersecție a autostrăzii cu conductele de gaze aflate pe traseul acesteia. De asemenea, Transgaz acuză că firmele de construcții ale lui Umbrărescu nu au respectat avizul dat. Totodată, Transgaz acuză și CNAIR, care trebuia să facă supravegherea lucrărilor, de faptul că nu a făcut-o. Compania de Infrastructură, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, spune că nu știe nimic de conducta fisurată în vară, potrivit Libertatea.
După acest incident ținut la secret până acum, o altă conductă de gaze a explodat, în zona localității Călimănești din județul Vrancea, pe șantierul Autostrăzii Moldovei. Deflagrația s-a soldat cu patru morți și cinci răniți. Transgaz a acuzat la acel moment constructorul că nu a respectat prevederile avizului dat și a efectuat lucrări mai aproape de 20 de metri de conductă. Între locul deflagrației din septembrie și cel din iulie se află o distanță de 21 de kilometri.