"Nu se pune problema ca în capitala României să nu fie apă caldă şi căldură în sezonul rece. Suntem ţară europeană. E o faptă penală să opreşti gazele sau să opreşti livrarea agentului termic. Eu apăr drepturile bucureştenilor, şi nu a unor grupuri de interese aşa cum au făcut-o reprezentanţii PNL care au apărat grupuri de interese. Peste 10 ani de zile, atât ELCEN, cât şi RADET, fiecare în parte către companiile cu care erau în contracte, au încasat sau au fost datoare penalităţi. Sumele care se vehiculează în această perioadă nu sunt o expresie a facturii, a plăţilor curente, ci penalităţi la penalităţi. E vorba de datorii în lanţ făcute în peste 10 ani de zile. Diferenţa dintre momentul în care RADET încasa de la cetăţeni plata facturii curente precum şi de la celelalte instituţii (şcoli, spitale) şi momentul când trebuie să plătească la ELCEN era de 30 de zile. RADET era condamnat în fiecare lună, ani în şir, să rămână dator", a declarat Gabriela Firea, la un post TV.
Distrigaz a anunţat, vineri, că va ridica poprirea instituită asupra conturilor Elcen, în urma înţelegerii la care au ajuns cele două companii, privind eşalonarea, până la sfârşitul acestui an, a sumei de 11,7 milioane de lei, reprezentând penalităţi de întârziere, conform titlului executoriu.
Distrigaz va ridica poprirea cu condiţia respectării de către Elcen a obligaţiilor asumate în protocolul semnat de cele două societăţi, arată un comunicat al Ministerului Energiei, citat de mediafax.ro. În măsura în care RADET îşi va respecta obligaţia de a întocmi la începutul acestei săptămâni ordinul de plată pentru achitarea subvenţiei scadente, se va putea vira către Romgaz contravaloarea gazelor livrate şi astfel, cel puţin pentru moment, nu vor fi probleme în alimentarea cu apă caldă a oraşului Bucureşti, precizează comunicatul.
Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, vineri, la Alba Iulia, că mai mulţi miniştri se vor întâlni, săptămâna viitoare, cu administraţia Capitalei şi cu conducerile RADET şi ELCEN pentru ”a veni cu nişte soluţii negociate”.