Companiile municipale şi-au demonstrat corectitudinea, de fiecare dată, după nenumărate controale realizate de instituţii ale statului - de la Curtea de Conturi la ANAF sau Ministerul de Finanţe, a declarat miercuri primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
"Companiile municipale şi-au demonstrat corectitudinea, de fiecare dată, după nenumărate controale realizate de instituţii ale statului cu atribuţii de acest fel - de la Curtea de Conturi la ANAF sau Ministerul de Finanţe. Este normal ca aceste instituţii să-şi facă treaba şi să verifice activitatea companiilor, dar este la fel de normal să spunem şi că rezultatele au fost întotdeauna bune. Rapoartele acestor instituţii au fost favorabile atât în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii companiilor, cât şi respectarea prevederilor legale incidente. (...) Companiile au fost înfiinţate după un model care funcţionează deja cu bune rezultate în multe capitale europene şi în multe municipii şi oraşe din România, după aceeaşi legislaţie ca în toată ţara. Bucureştiul a fost singurul oraş în care s-a pretins existenţa unui vot de 2/3. Vorbim de companii care prestează servicii publice de mare importanţă pentru viaţa publică a oraşului, dimensionate astfel încât să răspundă exact nevoilor reale din Capitală", a spus Firea, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Gabriela Firea critică PNL Bucureşti pentru că vine din nou cu ''găselniţa atacurilor, plângerilor şi reclamaţiilor'', ca şi USR.
"PNL Bucureşti, ca şi USR, vine din nou cu găselniţa atacurilor, plângerilor şi reclamaţiilor, ca de fiecare dată când începem să mişcăm lucrurile în domenii cu probleme grave ale Capitalei, vechi, unele, de peste 30 de ani. Ei uită acum că au condus catastrofal atâta vreme Consiliul General sau instituţii publice din Bucureşti - cum este cazul RADET-ului, unde au deţinut controlul timp de 10 ani, cu rezultatele pe care le ştim cu toţii. De altfel, Curtea de Conturi este o instituţie publică independentă, care îşi desemnează conducerea şi îşi prezintă Raportul anual în faţa Parlamentului României, şi nu credem că este o instituţie care răspunde comenzilor politice, aşa cum şi-ar dori PNL şi USR", a afirmat Firea.
Primarul general reiterează că înfiinţarea companiilor a avut la bază tocmai intenţia de a sparge monopolul acelor firme care de ani de zile "căpuşau bugetul Capitalei" şi de a eficientiza şi moderniza serviciile publice.
"Am sesizat, cu număr de înregistrare, prin adresă oficială, Curtea de Conturi, cerându-i să verifice legalitatea cheltuielilor efectuate de către companiile Primăriei Capitalei după ce instanţa a hotărât anularea hotărârilor de înfiinţare. Sesizarea este depusă alături de colegii mei, consilieri generali PNL", a anunţat Violeta Alexandru pe Facebook.
Pe 26 iunie 2019, Consiliul General al Municipiului București a votat bugetele a 18 companii municipale, însumate la aproximativ 1 miliard de lei. Decizia a fost luată în condițiile în care deciziile de înființare a acestor companii au fost declarate ilegale de către Curtea de Apel București.