Guvernul României nu doar că se împrumută mai mult decât în anii trecuţi, dar se împrumută şi la costuri mult mai mari.
Randamentele la titlurile de stat, adică dobânda efectiv plătită, au scăzut uşor în septembrie 2018 pentru scadenţa de până în cinci ani, dar dobânzile sunt în continuare de 2-4 ori mai mari decât cele din 2017.
La titlurile pe termen scurt, de 6 luni - 1 an, randamentele au fost în septembrie de patru ori mai mari faţă de 2017, în timp ce pentru scadenţele de 3-5 ani dobânzile s-au dublat.
Randamentele se situau în septembrie 2018 între 2,9% şi 5,2% pentru maturităţile cuprinse între 6 luni şi 15 ani. Odată cu creşterea inflaţiei şi dobânzile pe care trebuie să le plătească Finanţele ca să facă rost de bani au crescut, scrie Ziarul Financiar.
Inflaţia, care în ultimii doi-trei ani a scăzut constant, ajungându-se chiar la deflaţie, a revenit pe un trend puternic de creştere, ajungând la 5%. Ca reacţie, dobânzile de pe piaţa interbancară şi cele plătite de Finanţe pentru a atrage împrumuturile necesare asigurării finanţării bugetului de stat şi rostogolirii datoriei au crescut semnificativ.
Liderii PSD i-au cerut socoteală guvernatorului BNR Mugur Isărescu pentru această creştere a dobânzii de referinţă, dar şi a inflaţiei, stabilitatea preţurilor fiind obiectivul BNR.