Cercetătorii olandezi au realizat un studiu care arată că vizionarea filmelor de groază stimulează activitatea proteinei cunoscută sub numele de Factor VIII, responsabilă de coagularea sângelui.
„Coagularea sângelui reprezintă un beneficiu evolutiv. Această capacitatea a organismului de a coagula sângele ne poate pregăti pentru o eventuală pierdere de sânge în stări extreme sau în cazul situaţiilor care pun viaţa în pericol", a declarat Banne Nemeth, reprezentant al Centrului Medical Universitar Leiden din Olanda.
La studiu au participat 24 de voluntari, perfect sănătoşi, cu vârsta de până la 30 de ani, toți fiind studenţi, absolvenţi şi angajaţi ai Centrului Medical Universitar Leiden. Aceștia au primit ca sarcină să vizioneze un film horror și apoi un film educaţional fără ameninţări sau pic de groază. Ceilalți zece voluntari au primit aceeași sarcină, doar că au vizionat filmele în ordine inversă.
Rezultatele au arătat că vizionarea filmului de groază „Insidious" din 2010 a ridicat nivelul Factorului VIII cu o medie de peste 11 IU / dl (Unitate Internaţională / decilitru) fapt care creşte riscul de tromboză venoasă sau de formare a cheagurilor de sânge. Nivelul de agent de coagulare a crescut la 12 participanţi (57%) în timpul vizionării filmului de groază şi numai la trei participanţi (14%) în timpul filmului educaţional „A Year In Champagne".
Nivelul Factorului VIII a început să scadă la 18 participanţi (86 %) în timpul filmului educaţional şi la numai nouă participanţi (43%) în timpul filmului de groază.
„Creşterea nivelului Factorului VIII până la 11.1 UI / dl a fost asociată cu anxietatea acută. Această descoperirie ar putea fi foarte relevantă pentru cerectările clinice, fiindcă fiecare creştere cu 10 UI / dl a Factorului VIII este asociată cu 17% creştere a riscului de tromboză venoasă", a explicat Nemeth.