"Berlinala se poziţionează clar împotriva unui boicot generalizat al operelor culturale în funcţie de provenienţa lor, întrucât ar fi reprimate numeroase voci critice. Iar lumea are nevoie de voci critice", se arată într-un comunicat, anunță EFE, preluat de Agerpres.
De aceea, chiar şi în faţa "criminalului război de agresiune rusă" nu se poate încerca să se "excludă sau să se izoleze de Berlinală cineaştii sau artiştii ruşi pe motiv de naţionalitate", deoarece "în mod frecvent operele lor transmit critici la adresa regimului", subliniază comunicatul.
"Alt lucru este însă de a exclude de la participarea la Berlinală a instituţiilor oficiale ale statului", în acest caz fiind vorba de instituţiile ruseşti sau delegaţii, precum şi "actorii care sprijină regimul, în timp ce guvernul rus poartă un război atroce împotriva Ucrainei", se precizează în comunicat, menționându-se că festivalul este "un loc de întâlnire intercultural" şi "o platformă de dezbatere critică despre evenimentele mondiale actuale şi istorice": "Arta şi cultura sunt elemente centrale ale societăţilor democratice, iar festivalurile de film sunt un loc în care artiştii din întreaga lume - indiferent de ţară - îşi prezintă operele şi se deschid dialogului".
Festivalul deplânge invazia rusă şi atacurile împotriva unor obiective civile, precum spitale, şcoli sau blocuri de locuinţe, care au provocat o catastrofă umanitară.
"Gândurile şi empatia noastră se îndreaptă spre victime, spre populaţia care suferă şi milioanele de persoane care au fugit" din calea războiului, adaugă textul, care se încheie cu speranţa ca "în curând să se pună capăt agresiunii ruse şi să se instaureze pacea în Ucraina".